Facebook: Вече можем да се тагваме при бедствия

0
Новата функция на Facebook ще бъде на разположение за устройства с iOS иAndroid
Новата функция на Facebook ще бъде на разположение за устройства с iOS иAndroid

Facebook стартира нова функция, наречена „Проверка за безопасност”, която дава възможност на потребителите да се отбележат и да информират приятелите си и семейството си, че са в безопасност  и къде точно се намират по време на бедствия.

Повечето потребители на социалната мрежа отбелязват сегашния си град на пребиваване в своите профили, и в допълнение много абонати ползват функцията „Check In”, за да публикуват статус, казвайки че се намират в ресторант или някаква местна атракция.

Има също така потребители, които използват Facebook, за да откриват местоположението на приятелите, които са наблизо. Тази функция изпраща уведомление, когато са в близост до някого.

Когато се случи бедствие, новата функция на Facebook търси потребителите, които са се отбелязали в засегнатата зона, например Лондон, и изпраща на потребителя уведомление, което ги пита дали са в безопасност.

Потребителите могат да изберат да потвърдят това, натискайки „В безопасност съм” или да натиснат друг бутон, за да посочат че не са в засегнатата зона.

Новият инструмент бе обявен от Марк Зукърбърг – главния изпълнителен директор на технологичния гигант – на пресконференция в Япония на 16 октомври. Идеята е била вдъхновена от японските инженери на фирмата.

По време на земетресението и цунамито в Тохоку през 2011 г., което засегна 12.5 милиона души и уби 16 000, инженерите, работещи за Facebook в Япония решили да създадат персонализирано табло за съобщения по време на бедствието, на което жертвите могат бързо да получат информация един за друг.

Най-важно е да се отбележи, че тази функция не е предназначена да бъде инструмент за първи отговор – ако потребителите не използват Facebook, за да се отбележат по време на бедствие, властите и семействата няма да бъдат осведомени, ако не се потърси контакт по друг начин.

Съперниците Twitter създадоха инструмент, който дава на потребителите важна информация по време на бедствия през септември миналата година.

Twitter Alerts взема важни туийтове от новинарски агенции, службите за спешна помощ и държавните агенции, които се показват с икона с оранжев звънец, а също така биват изпращани като оведомления до смартфоните и таблетите на потребителите.

Новата функция на Facebook ще бъде на разположение за устройства с iOS иAndroid, както и настолни компютри в частта „Кризисен център” на уебсайта.

Източник: fbr.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари