Европейският парламент прие резолюция по "Русиягейт"

1
Москва вербува някои евродепутати като „агенти на влияние“, се казва в резолюцията
Москва вербува някои евродепутати като „агенти на влияние“, се казва в резолюцията

Москва вербува някои евродепутати като „агенти на влияние“, се казва в резолюцията

Избрани политици и партии в Европа съзнателно обслужват интересите на Русия, като подкопават единството и демокрацията на ЕС. Това се казва в резолюция за „Русиягейт“, одобрена от Европейския парламент в Страсбург с голямо мнозинство. Сред нейните вносители е и българският евродепутат Илхан Кючюк от „Обнови Европа“.

Дебатът бе свикан след разкритията на сайта „Инсайдър“, че латвийската евродепутатка Татяна Жданока поне от 20 години насам е агент на руската Федерална служба за сигурност. Един от авторите на публикацията е българският разследващ журналист Христо Грозев.

"Москва вербува някои евродепутати като „агенти на влияние“ и е създала зависимости чрез някои европейски политически партии, включително чрез финансиране. След това тези партии действат като проводници на руската пропаганда и обслужват интересите на Русия", се казва в резолюцията.

Евродепутатите настояват, че е наложително Европейският парламент и латвийските органи да проведат задълбочено разследване по въпроса с Жданока, за да бъдат определени незабавно подходящите санкции и наказателни процедури.

Изброени са примери за неотдавнашни опити за руска намеса в различни държави, включително предоставяне на конкретни послания на крайнодесни политически партии и действащи лица в Германия и Франция, целящи да подкопаят обществената подкрепа за Украйна, както и наскоро в Словакия. Евродепутатите също така са обезпокоени от широкомащабното разпространение на дезинформация и незаконно съдържание в платформата “Екс“.

Членовете на Европейския парламент изразяват изключителна загриженост заради твърденията за връзки между руската администрация и сепаратистите в испанската автономна област Каталуня, включително представители на регионалното правителство в Барселона, както и бившия регионален премиер и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон. Те искат тези случаи да бъдат предадени на Консултативния комитет за поведението на евродепутатите за по-нататъшно разглеждане.

Както обикновено, евродепутатите от БСП не подкрепиха резолюцията. Петимата български евросоциалисти не участваха в гласуването. Не участваха също Ева Майдел и Емил Радев от Европейската народна партия, които обикновено си тръгват на третия ден от сесиите, Искра Михайлова от "Обнови Европа" и Ангел Джамбазки от Европейските консерватори и реформисти.

Останалите 8 български евродепутати гласуваха „за“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Атанас
    Поредната " европейска " глупост.
  • 4
    1
    То
    В цялата статия ако замените Русия със САЩ, ще бъде също вярно... И нека ловът на вещици да започне!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари