Европейски проект подготвя кадри за лични асистенти в чужбина

0
Проектът е финансиран от Европейската комисия по Програма " Учене през целия живот"
Проектът е финансиран от Европейската комисия по Програма " Учене през целия живот" Видео: БГНЕС

Удължаването на живота, оттам застаряването на все по-голям дял от населението на Германия и Австрия доведе до постоянно увеличаващо се търсене на помощници за възрастните хора.

Работата на социалния асистент пък, от друга страна, е добра възможност за възнаграждение, което у нас трудно може да се добие, особено пък когато става дума за жени на и над средна възраст. Така от години българки намират работа в немскоговорящите страни, но за много от тях недостатъчното владеене на езика е трудно преодолима бариера.

В Австрия, например, българки са четвъртата по численост група на социалните асистенти- около 2 000 . За да повишат знанията, а оттам и уменията на личните асистенти, десет партниращи си организации от осем държави представиха в Пловдив европейския си проект " БИД- Квалифициране на лични асистенти на възрастни хора на немски език".

Самоучители по немски език, материали с подробна и изчерпателна информация, свързана с работата и живота в Австрия и Германия, правна и административна информация, терминология, свързана с ежедневните задължения- всичко това ще бъде публикувано на сайта на проекта www.bid-project.eu и ще може да бъде сваляно съвсем безплатно от потребителите.

Проектът е финансиран от Европейската комисия по Програма " Учене през целия живот" и от австрийското Федерално министерство на образованието, изкуството и културата.

Проекта представя Мариана Чолакова, почетен консул на Федерална република Германия в Пловдив.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари