Европа удължи санкциите срещу Русия

0
ЕС заедно със САЩ, Канада и още няколко държави наложиха санкции на Русия заради анексията на Кримския полуостров
ЕС заедно със САЩ, Канада и още няколко държави наложиха санкции на Русия заради анексията на Кримския полуостров

Лидерите на страните от Европейския съюз се договориха да удължат основните икономически санкции срещу Русия заради ролята ѝ в украинския конфликт с още 6 месеца – до средата на 2017 г.

 

Решението е очаквано, посочи Reuters. Формално процедурата за удължаване на санкциите срещу отбранителния, енергийния и финансовия сектор ще бъде приключена следващата седмица.

ЕС заедно със САЩ, Канада и още няколко държави наложиха санкции на Русия заради анексията на Кримския полуостров, част от Украйна, и заради сепаратисткия конфликт в Източна Украйна, и периодично ги удължава.

Украинският конфликт така и не стихва, и към днешна дата жертвите му са близо 10 000 души.

Полша беше сред държавите от ЕС, които искаха удължаване на санкциите за по-голям срок, но Италия, една от водещите държави в 28-членния блок, настоя, че търси начини да възобнови бизнес връзките си с Москва.

Въпреки заплахите на някои лидери от ЕС през октомври, блокът не взе решение за налагане на нови санкции срещу Русия заради хуманитарната криза в Алепо и сирийската гражданска война.

Именно Рим блокира идеята за нови санкции срещу Москва заради бомбардировките над цивилни граждани в Алепо.

Лидерите осъдиха атаките срещу гражданското население в Сирия от страна на режима и неговите съюзници, особено Русия. ЕС призовава за незабавно спиране на насилието и спазване на примирието.

Великобритания, Франция и Германия настояват ЕС да окаже максимално силен натиск върху Русия, за да я накара да спре операциите си срещу сирийските бунтовници.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари