Eve Power ще строи завод за батерии на електромобили в Унгария

1
Унгария ще отпусне 38 милиона евро за финансиране на проекта, който е на обща стойност над 1 милиард евро
Унгария ще отпусне 38 милиона евро за финансиране на проекта, който е на обща стойност над 1 милиард евро Снимка: Eve Power

Унгария ще отпусне 38 милиона евро за финансиране на проекта, който е на обща стойност над 1 милиард евро

Унгарското правителство потвърди намерението си да превърне страната в най-големия европейски център за производство на батерии за електрически превозни средства, съобщи ТАСС, цитирана от Money.bg. Унгарският министър на външните работи и външноикономическите връзки Петер Сийярто обяви, че китайската компания Eve Power, която се смята за девета в света по обем на производството на батерии, ще построи първия си завод в Европа в Дебрецен, инвестирайки в него над 1 милиард евро.

"Държавата (Унгария) ще отпусне 14 милиарда форинта (38 милиона евро) за финансиране на проекта на обща стойност 400 милиарда форинта (около 1,08 милиарда евро), който ще помогне за създаването на повече от 1000 нови работни места", коментира министърът на външните работи на Унгария след среща с китайските партньори, съобщи ТАСС.

Той отбелязва, че този завод ще осигурава доставки на батерии на автомобилните предприятията на германската автомобилостроителна компания BMW, които са разположени на територията на Унгария.

Унгарският външен министър е обявил още, че правителството планира да модернизира ВиК системата на Дебрецен, която също ще се използва за доставка на технологична вода към новия китайски завод.

Министърът също така допълва, че сега автомобилният транспорт в страната генерира 14% от вредните емисии в атмосферата и преходът към електрически двигатели ще бъде от голямо значение за решаването на екологичните проблеми. "Без електрически превозни средства няма да успеем да реализираме европейската "зелена сделка", а електромобилите пък са невъзможни без електрически батерии", подчертава външният министър. По думите му, до 2030 г. търсенето на батерии за електромобили (в света) ще се увеличи 10 пъти.

Сега световен лидер при производството на батерии за електромобили е Китай, следван от САЩ и Германия. Унгария е на четвърто място по този вид производство, и в страната вече компании от Китай и Южна Корея са открили свои предприятия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари