Euronews: Коронавирусът отвори отново дебата за членството на България, Румъния и Хърватия в Шенген

0
Това, което се случва през последните два месеца за всички граждани на ЕС се случва с гражданите на България, Румъния и Хърватия за последни 12-13 години
Това, което се случва през последните два месеца за всички граждани на ЕС се случва с гражданите на България, Румъния и Хърватия за последни 12-13 години Снимка: Reuters

Това, което се случва през последните два месеца за всички граждани на ЕС се случва с гражданите на България, Румъния и Хърватия за последни 12-13 години

Румънският евродепутат Драгош Тудораче сравни пандемията от коронавируса и мерките за борба с него, включително затварянето на границите, със ситуацията в която се намират три страни-членки на Европейския съюз - Румъния, България и Хърватия, които не се радват на същите привилегии, с които разполагат гражданите на държавите от Шенген, предава Euronews, цитиран от агенция Фокус.

"Това, което се случва през последните два месеца за всички граждани на ЕС се случва с гражданите на България, Румъния и Хърватия за последни 12-13 години", коментира той.

Румъния и България са в ЕС от 2007 г., но заради притеснения относно върховенството на закона прогресът към членство и в Шенгеската зона е бавен. Хърватия се присъедини към ЕС през 2013 г. и отбелязва по-добър прогрес по този път, но още не е част от Шенген, макар да получи похвали от Европейската комисия през октомври 2019 г.

Тудорачи поиска още веднъж за политически знак, който да индикира, че членството на страните извън Шенгенското пространство ще бъде обмислено.

Макар Европейския парламент и Комисията да са на мнение, че тези три държави са готови да се присъединят към Шенген, няколко страни-членки, като Франция и Нидерландия не са готови да ги приемат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари