Австрия отново не ни пуска в Шенген

3
Шенгенската система като цяло не функционира, затова не сме отворени към разширяването ѝ, каза австрийският министър на вътрешните работи
Шенгенската система като цяло не функционира, затова не сме отворени към разширяването ѝ, каза австрийският министър на вътрешните работи

Шенгенската система като цяло не функционира, затова не сме отворени към разширяването ѝ, каза австрийският министър на вътрешните работи

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви на съвместна пресконференция с румънския си колега Каталин Предою във Виена, че Австрия се противопоставя на разширяването на Шенген, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

Предою се срещна с австрийския си колега, за да обсъди противопоставянето на Австрия на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство.

"Нашата позиция е, че Шенгенската система като цяло не функционира, затова не сме отворени към разширяването ѝ. Вече има проверки на границите. Системата като цяло не работи, в този момент не е подходящо разширяването на Шенгенското пространство", посочи Карнер.

Румънският вътрешен министър заяви от своя страна, че "Австрия има проблем не с Румъния". "Румънските полицаи си вършат работата и сме готови да продължим тази работа заедно. Ще подкрепим Австрия, ЕС и страните членки за реформиране на процедурите за убежище", посочи той.

Предою заяви, че е представил постигнатия от Румъния напредък, като отбеляза, че прогрес има както при резултатите на граничната полиция и цифрите на миграцията, така и при борбата на румънската полиция с трансграничната престъпност. "Нашата амбиция като министерство е да направим от Румъния модел, стандарт за защита на границите. Миграцията е много сериозна тема, готови сме да си сътрудничим с Комисията, със страните членки", подчерта Предою.

По отношение на присъединяването на Румъния към Шенген румънският министър на вършените работи заяви, че "Шенген е въпрос, който се отнася до договора на ЕС. Комисията, Европейският парламент имат своята роля. Румъния развива дипломатическите си дейности многостранно", добави той.

Присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство беше отхвърлено в края на миналата година по време на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС в Брюксел през декември с два гласа против - на Австрия и Нидерландия, напомня телевизията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    16
    фена на Путин
    БРАВОООООООООО ! ДО ЗЕМЯТА ПОКЛОН. ЧЕЛО БИЕМ В ЗЕМЯТА. Най сетне една нация да отрезви ситуацията А не като сащ, мангнитски за глиган пеевески а той се шири в парламента че и закони прокарва и правителства крепи.
  • 2
    15
    До трети
    Грешиш, само ненормалните мангали са за Путлеристан. Нормалните бели хора са за Европейския съюз.
  • 2
    14
    До 12
    Прав си, руските ракети даже удариха и Луната, а индийците само се приземиха на Луната
  • 0
    13
    до 12
    Ти сам си отговори, само едни луди биха го направили. Твоите родители, сиреч родител едно и две са брат и сестра, нали? :)
  • 0
    12
    Bonkerz
    Руските ракети може да си мечтаят да ударят страна членка на НАТО, но вече година и половина не го правят, щото се насират при мисълта от война с НАТО... а на НАТО му е през уя и дава всякакви оръжия на Украйна, въпреки руските заплахи... Пак питам, кой луд ще тръгне да инвестира и да прави бизнес в беззащитна страна до военна зона?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари