Ето какво ще се случи с крайбрежната зона на Русе

1
Представиха подробен план на зоните, подлежащи на рехабилитация
Представиха подробен план на зоните, подлежащи на рехабилитация

Община Русе е в процес на подготовка на проектно предложение „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“, част от одобрената Инвестиционна програма на Община Русе, по приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020” на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Това става ясно от докладна записка, внесена за разглеждане в Общински съвет - Русе от името на зам.-кмета инж. Димитър Наков, пише ТОП НОВИНИ.

Общата стойност на проекта, съгласно инвестиционната програма, възлиза на 16 790 422,69 лв. 

Проектът предвижда реконструкция и рехабилитация на пешеходната среда по ул. „Славянска“, ул. „Църковна независимост", ул. „Райко Даскалов“ и ул. „Баба Тонка”; рехабилитация и изграждане на зона за обществен отдих по крайбрежната ивица на гр. Русе в района на ж.п. прелеза на Речна гара до ул. „Мостова” – Първи етап – Зона Център и зона Юг; реконструкция и паркоустрояване на участък 4 от Парка на младежта. 

Представен е и подробен план на зоните, подлежащи на рехабилитация:

По ул. „Славянска“ е осигурена двупосочна скоростна велоалея, маркирана в уличната настилка. Решението на тротоарните настилки съответства на възприетото по ул. „Александровска“, на която „Славянска“ се явява естествено развитие в посока р. Дунав. По същия принцип се подбират елементите на градското обзавеждане – осветителни тела, пейки, кошчета за смет, антипаркинг елементи.

Отделни елементи от общия силует на улицата ще са осветени с ефектно осветление. С проекта се запазват съществуващите зелени площи, които се реконструират и благоустрояват. Предвидени са и нови площадки за озеленяване. Намален е размерът на асфалтовите настилки и покрития, като същевременно са подобрени решенията на отделните кръстовища и се увеличават местата за паркиране. 

Организацията на ул. „Църковна независимост" е съобразена с новото комуникационно решение за района, свързано с реконструкцията и разширението на „Придунавски булевард“. Най-северната част на улицата е решена с двустранно надлъжно паркиране, като се осигурява една лента за движение на автомобили. Реконструират се прилежащите публични пространства в района, като в озеленената площ северно от „Русепроект“ се оформя площадка за почивка.

Благоустроява се съществуващата бетонова платформа, като се оборудва с лека метална пергола. По цялата дължина на улицата се подменят тротоарните настилки с нови. Уличното платно се преасфалтира цялостно, като единствено в южната му част – зоната на паркинга, се запазва настилката от керамични павета, които за целта се пренареждат.

По ул. „Райко Даскалов“ се запазва еднопосочното движение, но в посока, обратна на настоящата. Осигурено е едноредно паркиране по цялата дължина на улицата, като в последния й участък – уширеното пространство непосредствено до площада, се решава организирано двустранно паркиране. Запазва се настоящата ширина на тротоарите.

Всички улични платна за движение се пренастилат с асфалтово покритие и съответната улична маркировка. Паркингът към пл. „Свобода“ запазва традиционната настилка с керамични павета, които се пренареждат. Тротоарите се настилат с нови плочи. Архитектурното решение на улицата да бъде в композиционно единство с оформлението на пространството на ул. „Александровска“ и централния градски площад. За общото въздействие допринася и подборът на елементите на градското обзавеждане. 

Ул. „Баба Тонка“ остава еднопосочна без връзка с уличната мрежа в двата си края. Подобрява се решението на уличните кръстовища чрез коригиране на радиусите на завиване. Реконструират се пропаднали и разбити участъци. Уличното платно се преасфалтира, подменят се бордюрите и тротоарните настилки. Обновява се озелененото пространство в северната част на улицата.

Реконструира се съществуващата едроразмерна растителност. Наново се решават зелените площи, както и детската площадка, която се привежда в съответствие с изискванията към подобен род обекти. По улицата се създава еднопосочна велоалея, водеща от „Придунавски булевард“ към пл. „Свобода“. В обратна посока велодвижението е споделено с автомобилното в общо платно. Малката градинка в северната част на улицата се реконструира и се подменя съществуващата едроразмерна дървесна растителност, оформят се площи за озеленяване и отдих.

Централната Крайбрежна зона на град Русе обхваща територията от Речна гара до ул.”Мостова”. На основната придунавска тераса алеята се реконструира и разширява с цел запазване и обогатяване на нейното значение. Тя реално ще осъществява няколко важни функции – главна алея за пешеходци, локално обслужваща пристигащите туристи по реката, спешни наложителни дейности – пожарна, бърза помощ и други.

Профилът на алеята е шест метра като с маркировка в нея се обособява велосипедна алея от два /2/ м. Трасето на алеята следва направлението на реката като на нейната линеарност се противопоставя начупената линия на алейната мрежа, чрез която се създават по-разнообразни перспективи на възприемане на реката и брега.

Проектирани е  линеарна ландшафтна структура с ниска растителност, цветни и вечнозелени храсти. Предвидени са на две места малки амфитеатрални площадки за изяви и концерти – организирани и спонтанни. В централната територия са организирани тематични детски площадки и фитнес на открито. В парковата среда се предвиждат още геопластики, декоративни елементи в настилките, места за отдих, декоративни пластики. Осигурена е достъпната среда. Предвижда се изграждането на два броя фонтанки. Извършва се рехабилитация на парковото и алейното осветление с нови LED осветителни тела и нови прожектори.

Основен елемент на участък 4 от Парка на младежта е съществуващият розариум. Проектът включва замяна на съществуващата вече разрушена настилка на алеите му с нова настилка, за по-добро оформяне на лехите с рози. С цел опазване на насажденията е предвидено подмяна на амортизираните паркови елементи.

Площадката пред плувен комплекс "Норд" ще бъде ремонтирана и оформена като площ за открити експозиции с временен характер. Ще бъде положена нова настилка, ще бъдат оформени нивата й и ще бъдат поставени нови съоръжения за отдих и почивка. Ниското ниво е предвидено за панорамна площадка. В близост до спортния комплекс е предвидено изграждането на нова фитнес площадка. Към съществуващия ресторант „Дунавски кът“ ще бъдат монтирани химически тоалетни, една за инвалиди и две стандартни.

Предстои предложението да бъде разгледано в постоянните общински комисии и гласувано по време на редовното заседание на местния парламент в края на месец май.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари