Русе и Гюргево изграждат малки пристанища на Дунав

0

Русе и Гюргево ще изградят малки пристанища на брега на река Дунав и ще подобрят безопасността на речните пътища в трансграничния регион с общ проект на стойност близо 7,4 млн. евро.

Разработките ще се финансират основно с европейски средства, обясниха кметовете на двата града Пламен Стоилов и Николае Барбу, предаде БГНЕС.

„Това е един от стратегическите проекти, които ще променят облика на Русе и Гюргево. Русе има още два проекта, свързани с района на крайбрежната зона – реконструкцията на кея и на бул.Придунавски“, като идеята е те да се реализират заедно с изграждането на нова кейова стена и рехабилитация на пътническия терминал с три нови корабни места, което ще стане по съвместния проект с Гюргево. Искаме да превърнем зоната край реката в привлекателно място за туристите и да обърнем града към Дунава“, обясни кметът на Русе Пламен Стоилов. Общо за трите проекта около кея ще бъдат инвестирани 26 млн.лв.

При изграждането на новата кейова стена ще бъде премахнат т.нар. Конски плаж, който се използваше от русенци за нерегламентирано къпане през лятото в реката. Вместо това алеята ще бъде разширена навътре с 30-40 метра и ще бъде осигурен целогодишен достъп на кораби до трите места за акостиране, което досега бе невъзможно при ниски води на Дунава. В същото време пък по проекта за реконструкция на кея ще бъде изграден плаващ басейн в реката.

Гюргево планира от своя страна да развие зоната около канала „Свети Георги“ и да изгради пристанище за яхти и лодки, каза кметът Николае Барбу. Проектът се ръководи от русенската община в партньорство с румънските й колеги. Срокът за изпълнение е 30 месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари