Етническите арменци желаят да напуснат Нагорни Карабах

2
99,9 процента от тях предпочитат да заминат за Армения
99,9 процента от тях предпочитат да заминат за Армения Снимка: EPA / БГНЕС

99,9 процента от тях предпочитат да заминат за Армения

Етническите арменци в Нагорни Карабах ще заминат за Армения, защото не искат да живеят като част от Азербайджан и се опасяват от етническо прочистване, заяви пред Ройтерс ръководството на отцепническия регион.

Арменците в Нагорни Карабах - територия, която е международно призната като част от Азербайджан, но останала извън контрола на Баку след разпада на Съветския съюз, бяха принудени да се съгласят на спиране на огъня на 20 септември след светкавична 24-часова операция на много по-голямата от арменски сили азербайджанска армия, предава БТА.

Азербайджан казва, че ще гарантира правата на арменците и ще интегрира анклава, но ръководството на арменците в Нагорни Карабах каза пред Ройтерс, че те ще напуснат района. Азербайджан нееднократно е отричал всякакво намерение да им навреди.

"Нашите хора не искат да живеят като част от Азербайджан. 99,9 процента предпочитат да заминат за нашите исторически земи", каза Давид Бабаян, съветник на Самвел Шахраманян, президента на самопровъзгласилата се република Арцах.

Той заяви, че не е ясно кога 120 000 карабахски арменци ще се отправят по Лачинския коридор.

"Съдбата на нашия беден народ ще остане в историята като срам и позор за арменския народ и за целия цивилизован свят. Виновниците за съдбата ни един ден ще отговарят пред Бог за греховете си", посочи Бабаян.

Процесът на предаването на оръжията на етническите арменци от анклава е в ход, каза още той.

Заминаването от Нагорни Карабах на толкова много хора бележи още един поврат в историята на планинския анклав, който през вековете е попадал под властта на персийци, турци, руснаци, османци и накрая на Съветския съюз.

То може също така да промени деликатния баланс на силите в Южен Кавказ - мозайка от етноси и регион, през който минават петролопроводи и газопроводи, и където Русия, САЩ, Турция и Иран си съперничат за влияние.

Предимно мюсюлмански Азербайджан, каза, че арменците, които са християни, могат да напуснат анклава, ако поискат. Премиерът на Армения Никол Пашинян, посочи, че те трябва да останат, освен ако за тях е по-безопасно да напуснат.

Очаква се днес от сепаратисткия анклав да започнат медицински евакуации.

След като хиляди арменци от Нагорни Карабах останаха без храна, арменските сепаратистки власти съобщиха снощи, че близо 150 тона хуманитарна помощ от Русия и още 65 тона брашно, доставено от Международния комитет на Червения кръст, са пристигнали в анклава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Име
    Ами точно руските миротворци приютиха хиляди арменски бежанци в базата си. Може би новината не е стигнала да Ванката, а може би, не му изнася да я сподели...
  • -4
    1
    Ванка с танка
    Е къде се дянаха руските миротворци, всички почнаха да се гъбаркат с вас ватенки.Защитавахте Донбас, Луганск,сега Крим,а то защитавахте и Армения.... всичкото ви е такова без аналогов....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари