ЕС предвижда смартфоните да включват сменяеми батерии

4
Производителите понякога използват трикове, за да затруднят смяната на батерията
Производителите понякога използват трикове, за да затруднят смяната на батерията

Производителите понякога използват трикове, за да затруднят смяната на батерията

ЕС иска да попречи на производителите да затрудняват потребителите да сменят батериите на устройствата си по безопасен и евтин начин.

Представете си, че можете сами да смените батерията на вашия мобилен телефон, компютър или таблет без затруднения - това е целта на новия европейски регламент относно батериите, който има за цел да улесни преработката на тези отпадъци и да направи икономиката по-кръгова.

До 2027 г. крайните потребители трябва да могат да изваждат и заменят батериите, инсталирани в тези устройства.

Производителите понякога използват трикове, за да затруднят това, както казва пред Евронюз Арег Бадалян, който ръководи Fix Fox, брюкселски магазин за ремонт на електронни устройства.

"Всеки път, когато изваждаме батерия, нагряваме малко задната част, за да я направим (електрониката) малко по-гъвкава, така че когато я извадим, да не откъснем други компоненти. Така че трябва да сте внимателни и да избягвате подобни инциденти."

В разпоредбите се посочва, че смяната на батерията не трябва да изисква топлина или разтворител за разглобяването ѝ. Също така не трябва да се налага потребителят да прибягва до специални инструменти.

"Например някои марки измислят отвертки и форми на отвертките, така че да не могат да се ремонтират, но това не е много умно, защото просто се създава нова отвертка", казва Бадалян.

Производителите обаче все още могат да използват по-малки компоненти на батерията, за да затруднят ремонтите.

Те могат също така да включат в телефоните си програма, която да дава предупредително съобщение, че това не е официална батерия - съобщение, което често обърква потребителите.

Целта на този регламент е да се улеснят ремонтът, събирането и рециклирането.

До 2027 г. 63 % от батериите на устройствата трябва да се събират, предвижда регламентът на ЕС. Това би трябвало да помогне за намаляване на електронните отпадъци, тъй като всяка година се изхвърлят над 150 милиона смартфона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари