„Ергенът“, най-лесната жертва на СЕМ

0
Чудесен начин да се зарадва зажаднялата за жертви публика, без да се предизвикат ръкопашни боеве по политическите кьошета.
Чудесен начин да се зарадва зажаднялата за жертви публика, без да се предизвикат ръкопашни боеве по политическите кьошета.

СЕМ е разнищвал предаването „Ергенът“ по Би Ти Ви ден преди финала му. Интересна активност на националния регулаторен орган

Първото такова шоу е излъчено в САЩ през март 2002 г. То е на повече от 20 години – стабилна телевизионна възраст. У нас се появи едва сега и, разбира се, първият му сезон събуди интерес сред публика от всякаква възраст и социално положение, без да предизвика изпразване на улиците по време на излъчването му или яростни дебати в социалните мрежи. Просто нов формат, културен феномен на века, дошъл с огромно закъснение в България.

Безспорно формулата на „Ергенът“ е далеч от етиката, естетиката и философската база на днешното време. Подхранван от мизогинни „ценности“, сценарият поставя в унизителна позиция и жените от шоуто, и главния „герой“, който избира една от тях. Това е пародия на реалност, абсурдна гротеска на отношения, прозрачна за повечето зрители. И е факт, че подобно шоу е толкова изостанало от времето си, че няма как да се задържи дълго на екран.

Тук идва намесата на СЕМ.

Регулаторният орган доскоро беше известен с това, че обикновено мълчи или отрича наличието на нарушения. Явно подмяната на състава е предизвикала институционален изблик на енергия. И в традициите на доброто шоу членовете на СЕМ се захващат с най-гледаното и най-разбираемото – посредственото предаване „Ергенът“. Така и вълкът е сит, и агнето е цяло – няма политически противоречия, предаването е свършило и всяка санкция ще бъде постфактум, членовете на СЕМ демонстрират активност… Чудесен начин да се зарадва зажаднялата за жертви публика, без да се предизвикат ръкопашни боеве по политическите кьошета.

Иначе Петър Волгин още прокарва руска политика по националното радио, в сутрешните блокове канят хора, свързани с руските газови интереси, а телевизиите отразяват напоително безлюдните протести на „Възраждане“ и са превърнали лидера на националистическата партия в любим гост, несъразмерно често присъстващ на екран спрямо електората му. Това обаче явно убягва от погледа на екипа на СЕМ, който е зает да гледа „Ергенът“. Толкова внимателно са го гледали дамите от регулатора, че дори имат категорично мнение за „интелектуалния багаж на участничките“ и се тревожат за въздействието му върху детската психика. Интересно дали са наясно, че в часовия пояс, когато е програмирано шоуто – между 21 и 22 ч., децата обичайно не са пред телевизорите. Натрапчиво е усещането, че зад тази грижа за децата се крие обичайното популистко морализиране, което се появява винаги, когато някой има нужда да покаже колко добре си върши работата.

СЕМ практически влизат в ролята на телевизионни критици, а не на орган, чийто ангажимент е спазването на законите. Ако „Ергенът“ нарушава някакви правила (примерно разпорежданията за продуктово позициониране), санкцията е оправдана. Останалото е въпрос на трактовка, предположения и вкусове.

Аз като публицист и автор на критически текстове не харесвам предаването „Ергенът“ и мога да обоснова мнението си, пише Силвия Недкова в Площад Славейков

Членовете на СЕМ в битността им само журналисти също вероятно могат да обосноват естетическото си отношение към това предаване. Но като членове на държавен орган нямат право да пренасят личната си оценка за естетиката на шоуто в актовете си.

Иначе ще им се отвори много работа – има още десетки програми в родните телевизии, които са далеч от интелектуални висини и влияят отрицателно на психиката на децата. Да започнем от новините…

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    русенец
    Нямам мнение по темата, не съм гледал и минута от това предаване. Виж, ако направите "Момата", ще го гледам!:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари