ЕП одобри проект за изграждане на плавателен канал Русе - Варна

16
С реализацията на проекта ще се подобри транспортната свързаност между Атлантическия океан, Северно и Черно море
С реализацията на проекта ще се подобри транспортната свързаност между Атлантическия океан, Северно и Черно море

С реализацията на проекта ще се подобри транспортната свързаност между Атлантическия океан, Северно и Черно море

В Европейския парламент на първо четене е одобрена идеята за изграждането на плавателен канал Русе – Варна като удължаване на международния транспортен коридор Рейн - Дунав. Това съобщиха днес във Варна евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Емил Радев, които заедно с кмета Иван Портних, дадоха пресконференция в пресклуба на БТА в крайморския град.

Проектът за изграждане на 197-километров плавателен канал е заложен в законодателен регламент, който трябва да получи одобрението на държавите-членки от ЕС и да се гласува на второ четене, което би следвало да се случи до Коледа, обясни Новаков. Той подчерта, че сега България трябва да се застъпи за проекта, да активира дипломатическия си корпус и да го защити пред останалите страни от ЕС.

За представянето на идеята евродепутатите са ползвали готова разработка, която е направена преди години. Новаков уточни, че каналът трябва да е готов до 2040 година, като това ще се случи чрез европейско съфинансиране. Проектът включва изграждане на портове по цялото трасе – от Русе, през Разград, Търговище, Провадия, Девня до Варна. За изграждането на канала ще се ползват поречията на реките Русенски лом и Бели лом, язовир „Съединение“ също попада в част от трасето.

С реализацията на проекта ще се подобри транспортната свързаност между Атлантическия океан, Северно и Черно море, допълни Емил Радев. Той припомни, че това е един от най-стратегическите приоритети за ЕС, а с изграждане на канала Варна ще стане с още по-важно значение като вход на външната граница на ЕС. Водният транспорт е един от най-сигурните и екологични видове, освен това е евтин, припомни евродепутатът.

Идеята за връзка Русе - Варна датира още от времето на Османската империя, през годините периодично е излизала на дневен ред, после е замирала, сега трябва да използваме уникалния шанс и да я реализираме с европейско финансиране, каза още Радев. Двамата евродепутати коментираха, че изпълнението на проекта е от национален интерес и поради тази причина те са получили подкрепа и от българските си колеги от другите политически семейства.

Кметът Иван Портних изрази позиция, че изграждането на канала би била революционна крачка за нашата страна. Това е шанс, който България не бива да изпуска, посочи той. И допълни, че когато има визия, нещата се случват. Като доказателство за това той посочи оборудването на първия роден военен научноизследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“, който днес са завърна от експедицията си до Антарктида.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    21
    Фернандо Магелан
    Пънчо да открие канала!
  • 2
    20
    плюс минус
    Същата некадърност! Каквото стана с тунела под Шипка.
  • 4
    19
    А, бре .....
    Тъй, тъй, новината не е никак лоша. Но дали околоканалната зона ще е българска??? да не е под контрола на новите ни "братя", както историята с панамския канал???
  • 2
    18
    Идеалист
    Това вече е новина,ще имаме МОРСКА ВОДА при нас.Няма да плащаме по курортите скъпите квартири.Водата ще намалее във Варна/морската/ големите кораби ще останат на сухо.Този който го е измислил е ГОЛЯМ гений.Браво.!!!!????
  • 10
    17
    до 13, 14, 15...
    А бе хора, вие Дунав знаете ли какво е? Чували ли сте случайно, че водата в реката ТЕЧЕ? Докато го изкопаят този канал, по Дунава към Черно море десет пъти повече вода ще изтече. Въпросът е, като тръгне водата по този канал към Варна, другият клон да не загуби ниво, но затова предполагам ще се вземат мерки, чрез шлюзове на самия канал. Обаче какво си хабя клавиатурата, като всички знаем, че никакъв канал няма да има.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари