Енергийният министър: Заради „Балкански поток” България се е отказала от над 1,3 милиарда лева

0
Задлъжнели сме с поне още толкова, за да започнем да строим някакъв нов газопровод, обясни Андрей Живков
Задлъжнели сме с поне още толкова, за да започнем да строим някакъв нов газопровод, обясни Андрей Живков Видео: NOVA

Според него сме задлъжнели с поне още толкова заради започването на новия газопровод

По отношение на Балкански поток, според нас конструкцията на проекта не е финансово издържана. Там ние сме се отказали от едни сигурни постъпления от около 1 млрд. 350 млн. лв. по стария транзитен договор, който сме имали в рамките на 10 години. Задлъжнели сме с поне още толкова, за да започнем да строим някакъв нов газопровод, който при добър мениджмънт е можел да се започне с постъпленията по стария договор”.

Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Андрей Живков, предава NOVA.

Относно газовата връзка с Гърция той обясни, че там се работи, но има притеснителни неща - очаквани забавяния в доставките на готови компоненти за газопровода.

Министърът обясни, че в писмо до изпълнителната компания "Авакс", където министерството заявява, че срокът на договора за изпълнение трябва да бъде спазен, ако това не се случи, ще се пристъпи към усвояване на обещетенията по договора, които са в размер на 90 хил. евро на ден.

Другото което ни смущава е финансовата рамка и ограничаването на фосилните горива и тяхното използване.

"Целият екип направи посещение на газовата връзка с Гърция. Там се работи, но бяха установени притестнителни неща. Едно от тях е очакваните забавяния в доставките на готови компоненти от газопровода", обясни Живков. Той добави, че министерството ще направи всичко по силите си забавянията да се предотвратят.

"Фокусът на нашите действия ги налагат обстоятелствата. Основният проблем за решаване е насочен към ТЕЦ „Марица-изток 2“, добави Андрей Живков.

"Скоро ще излезем с окончателно решение за това как да постъпим така, че в близко бъдеще в ТЕЦ „Марица-изток 2“ да няма социален стрес. Решението няма да е безусловно. Ще изискваме сериозно преразглеждане на разходите и на начина, по който се управляват самите дружества", каза той. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари