От понеделник започват да изплащат помощта към бизнеса за тока

0
Компенсацията ще бъде отразена за сметките през месец ноември
Компенсацията ще бъде отразена за сметките през месец ноември Снимка: БГНЕС

Парите са осигурени на 100 процента, посочи министър на енергетиката Андрей Живков

От понеделник ще има реални плащания към търговците и оттам би трябвало да има приспадания към крайните клиенти, за да могат те да се възползват от помощта.

Това каза служебният министър на енергетиката Андрей Живков на брифинг във ведомството по повод напредъка при изпълнението на програмата за компенсиране на небитовите крайни потребители на електрическа енергия и следващи стъпки за нейната реализация. Парите са осигурени на 100 процента, посочи той, цитиран от БТА.

Европейската комисия информира вчера, че плащанията към бизнеса в размер на 110 лева за мегаватчас използвана електроенергия няма да се считат за държавна помощ и България може да приложи мярката за защита на небитовите потребители от високите цени на електроенергията.

На 9 ноември служебният министър на енергетиката Андрей Живков започна подписването на типови договори във връзка с изпълнението на програмата за компенсиране на бизнеса заради растящите цени на електроенергията.

Сключването на договорите е необходим етап от реализацията на програмата за компенсиране на бизнеса, която предвижда всички небитови крайни клиенти да бъдат подпомогнати с по 110 лв. за всеки мегаватчас използвана електроенергия. Програмата действа в период от два месеца - октомври и ноември, като плащанията по договорите ще се извършват след получаване на положително становище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари