Енергиен експерт: Трябваше да вземем целия договорен азерски газ, за да спасим положението

0
И тъй като текущото ръководство на Булгаргаз няма да го направи, да намерят мениджъри които ще го направят
И тъй като текущото ръководство на Булгаргаз няма да го направи, да намерят мениджъри които ще го направят Снимка: БГНЕС / Архив

Блести с отсъствието си най-важната част от мерките, които правителството трябваше да приеме - вземането на целия договорен азерски газ, като единствения начин за балансиране на пазара на газ и предотвратяване на нов ценови скок по веригата ток, газ, парно, топлинна енергия, химическа промишленост

 И тъй като текущото ръководство на Булгаргаз няма да го направи, да намерят мениджъри които ще го направят.

Липсва и намерение за отказ от дата за закриване на въглищните ни централи, като условие на ЕК за да отпусне средства по националния план. За сведение в момента тази енергетика дава 50 процента от енергията. Изглежда се страхуват да направят плановия ремонт на 6 блок на АЕЦ Козлодуй, защото тогава въглищната ни енергетика ще дава над 65 процента от ел.енергията и цената на свободния пазар ще скочи.

Изобщо типично пожарогасене без идея за анализ на причини, стратегия и план за действие. Пореден случай на "отлагане на неминуемото".

И какво като 100 процента от ръста на цената на природния газ на пазарите се превърнат в 20 процента ръст в парно и 5 процента ток на регулираните цени. Енергийните ни дружества ще поемат социалната функция, но ще потънат толкова, че и за приватизация няма да станат, да не говорим че с тези ръководства, назначени от ГЕРБ ще продължат да отлагат мерки по преструктуриране.

Тези 650 милиона лева дългосрочни мерки са капка в морето и по начина, по който са замислени няма да дадат никакъв дългосрочен и структурен ефект.

Ще компенсират бизнеса на калпак, а енергийните помощи? Ще изземат печалби, ще преразпределят. Социализъм на куб, но тези климатични политики никога не са били израз на мъдрост. Пак ще спасяват света, като през октомври 1917 година.

А да се сетят че трябва да насърчат местния добив на нефт и газ? За да имаме освен въглища и други местни енергийни източници. Както направи Ердоган, както правят и гърците, и румънците.

Да се сетят, че трябва да насърчат домакинствата да си инсталират соларни панели и това е по-важно, отколкото да субсидират електрическите коли.

Мога да продължа дълго - повече от политиката на ГЕРБ на отлагане, за да не се накърняват интересите на лобитата и олигарсите.

Имам един железен принцип - не се играе срещу пазара, а трябва да играеш с пазара, като използваш възможностите му. Иначе си лузър - постоянен.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари