Емилиян Гебрев: От доста години завод "Дунарит" няма търговски отношения с Русия

0
Това заяви собственикът на завод "Дунарит", Русе и оръжейния холдинг "ЕМКО" Емилиян Гебрев по повод контрасанкциите, въведени от Русия
Това заяви собственикът на завод "Дунарит", Русе и оръжейния холдинг "ЕМКО" Емилиян Гебрев по повод контрасанкциите, въведени от Русия Снимка: bTV / Архив

Това заяви собственикът на завод "Дунарит", Русе и оръжейния холдинг "ЕМКО" Емилиян Гебрев по повод контрасанкциите, въведени от Русия

Във вторник се разбра, че Русия налага контрасанкции във военнотехническото сътрудничество на общо 15 български компании и почти 60 други. Най-големите санкционирани са "Дунарит", "Арсенал", ВМЗ, ТЕРЕМ и "Емко", засегнати са още 10 други.

В съобщението на сайта на руското правителство бе обяснено, че компаниите са от "неприятелските държави", които санкционираха Русия заради войната в Украйна. Този списък, в който е и Българи, бе изготвен през пролетта. Дневник потърси коментари от държавата и бизнеса какви последици очакват.

"От доста години нямаме търговски отношения с Русия - нито доставки, нито покупки, нито продажби, нямам обяснение за тези санкции", заяви собственикът на оръжейния холдинг "ЕМКО" и завод "Дунарит" Емилиян Гебрев.

Според него вероятно става дума за реципрочни действия от страна на Русия. "Най-добре е да питате външния министър, или на отбраната, или премиера. Но се съмнявам някой министър да може да ви обясни проблема", допълни Гебрев.

В отговор на въпроси Министерството на икономиката, под чиято шапка е междуведомствената комисия за експортен контрол на оръжията, обявиха, че за търговията с отбранителна продукция с Руската федерация се прилагат забрани от 2014 година, които към момента са допълнени с финансови санкции и към физически и юридически лица.

През 2014 година Русия анексира Крим, който дотогава бе на територията на Украйна.

"Предвид факта, че забраните по отношение на търговските отношения с представителите на отбранителната индустрия се прилагат от 2014 година, изменението на постановлението няма да доведе до промяна", се посочва от министерството, което не очаква никаква промяна за бизнеса на посочените предприятия.

Важно е да се подчертае, че като член на Европейския съюз, България е подкрепила всички пакети от санкции, наложени на Руската федерация, след започване на военната агресия в Украйна, посочват още от ведомството. Напомнят, че още на 3 май президентът на Русия е издал указ с насрещни мерки.

С Постановлението от 5 ноември 2022 година се изменя и допълва списъкът на лицата, сред които има български юридически лица от отбранителната индустрия, уточняват от там. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    русенец
    Де, "Новичок", де!
  • -3
    3
    сащ е агресор
    Че за какво и е на Русия някакъв частен Дунарит, чиито частен собственик ежедневно плюе по християнска Русия, а възхвалява лъгъбътъ извращенията на агресора сащ?!
  • 4
    2
    colibri
    Няма и една дума за лицензите - нито от Гебрев, нито от министерството-защо?
  • 8
    1
    Спиро
    Преди Дунарит беше собственост на българският народ, сега е собственост на някакви Емковци. Слава на западните мошендии!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари