Собственикът на "Дунарит": Не изнасяме оръжия нито за Украйна, нито за Русия

1
Според Емилиян Гебрев търговията с оръжие е най-контролираната и регламентираната дейност
Според Емилиян Гебрев търговията с оръжие е най-контролираната и регламентираната дейност Снимка: bTV

Никой български производител не изнася оръжия нито за Украйна, нито за Русия,

Това обяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV Емилиян Гебрев – оръжеен производител и търговец. Припомняме, че оръжейният завод "Дунарит" беше придобит от "ЕМКО" на Емилиян Гебрев в края на януари 2016 г. 

„Ние нямаме към днешна дата каквото и да било отношение по въпроса. От 2014 г., когато бяха Минските споразумения, за тази дестинация по никаква причина не е изнесено и едно войнишко копче“, заяви Гебрев.

По думите му търговията с оръжие е най-контролираната и регламентираната дейност. „Комисия контролира експорта на оръжие и боеприпаси, те са хората, които взимат съответните решения политически. Това се контролира от митница, полиция, държавна агенция, национална сигурност“, посочи той.

Той обаче припомни, че сме били част от Варшавския договор. „По тази линия като производители ние имахме своите задължения и сме доставили тогава навремето оръжия за бившия Съветския съюз. Навсякъде във всичките бивши републики има български боеприпаси и въоръжение“, обясни той. 

„На това технологично ниво се развиват и военните действия, с изключение на някои високотехнологични оръжия, които те са си ги имали по линията на така наречената Съветска армия“, коментира Гебрев. 

„България е член на Алианса, ние трябва да се подчиняваме на така наречените колективни решения. Там присъстват министър председателя, министъра на отбраната и президента“, припомни още оръжейният търговец.

„Аз имам много случаи, в които съм отказвал доставки, имам канцелиран съществуващ договор за доставки към страни от Близкия Изток. При подписан договор, при започналото производство, ние го прекратихме и понесохме доста загуби, но все пак трябва да има и морал в това време“, каза Емилиян Гебрев

„Групата заводи, които са в състава на фирма „Емко“ се занимават с така наречените планови доставки за страна като Индия и Алжир. Имаме планови доставки и към други страни - Полша, Чехия, Словакия, Словения, Литва, това са нашите пазари“, каза още той.

„Никога за Русия аз не съм изнасял, откакто е основана компанията през 1992 г. до ден днешен“, категоричен беше Гебрев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    ginka ivancheva
    zaSTO NE Poluchavam broshurata na dunarit v nashiq vhod ,ve4e kolko meseca
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари