Държавата изгуби дело по казус с русенското предприятие "Дунарит"

5
Искът е за 97 милиона лева, с които с ДКК преди 5 години е изкупувала дълг в опит да придобие военния завод
Искът е за 97 милиона лева, с които с ДКК преди 5 години е изкупувала дълг в опит да придобие военния завод Снимка: БГНЕС

Искът е за 97 милиона лева, с които с ДКК преди 5 години е изкупувала дълг в опит да придобие военния завод

Държавната консолидационна компания (ДКК) е изгубила дело за 97 млн. лева, свързано с опита през 2018 г. да придобие собственост върху “Дунарит”, информира 24 часа.

По това време военният завод се притежава от фирма “Кемира”, която е финансирана от фалиралата КТБ. Държавата през ДКК решава да изкупи дългове на частната компания към банката, като сключва договор за цесия с друг частен кредит - фирма “Малаз”. Става въпрос за общо задължение от 97 млн. лв., купено от ДКК , включващо дългове не само на “Кемира”, а и на други дружества.

По-късно обаче фирма “Емко” на Емилиян Гебрев успява да увеличи капитала на завода и стана мажоритарен собственик.

При това развитие на нещата ДКК отправя иск заради изкупените дългове.

Сега съдът не признава претенциите на държавната фирма, защото не е показала необходимите документи, за да докаже договор за цесия.

Магистратите не приемат и показанията на разпитани по делото свидетели, защото те не са успели да дадат конкретика по договора за изкупуване на задълженията. ДКК трябва да плати и такса от 752 300 лв. по делото.

Казусът с “Кемира” бе осветен през миналата година, когато стана ясно, че договорът за изкупуване на дълга за 75 млн. лв. е най-голямата подобна сделка, сключвана от ДКК. Тогава имаше и обвинения към бивши шефове на държавната компания, че умишлено или заради безхаберие не са предприети мерки да се осигурят нужните документи по делото.

В крайна сметка те не са открити и делото е изгубено. ДКК има две седмици да обжалва решението на градския съд, но предвид липсата на документи е спорно какъв е смисълът от това.

В петък министърът на икономиката Богдан Богданов заяви, че този срок ще бъде използван, за да се направи анализ при обжалване какви рискове има за държавната компания от допълнителни щети, защото част от замесените фирми са или закрити, или са в процедури по несъстоятелност. А казусът с изгубените документи за сключената цесия на дългове бил предаден на ДАНС и прокуратурата.

Богданов се надява, че прокуратурата ще образува дело, за да се установи кой е виновен за изчезналите документи. А в резултат на цесиите в момента в баланса на ДКК са записани 24,352 млн. лв., платени за купуване на дълговете, и 97 млн. лв. вземания, която обаче няма правно основание да претендира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Русенец
    И кой ще ги плати тия милиони? Едва ли ще е някой директор на въпросната държавна фирма. Пак ли от бюджета на данъкоплатците? Страхотна схемичка: държавен служител ти перва шамар, съдиш държавата и прибираш пари от хазната. Много начесто взе да се повтаря, тук-там..... а може и само така да ми се е сторило.
  • 2
    1
    В пъ тоа
    Малаз ми прилича повече на Налаз или Намаз..... изотзад леко така....и после боц.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари