Емануил Йорданов: За МВР се сещат, когато има тежък проблем

0
Един зле подготвен полицай реагира неадекватно в критична ситуация и в момента Франция гори, даде пример бившият министър
Един зле подготвен полицай реагира неадекватно в критична ситуация и в момента Франция гори, даде пример бившият министър Снимка: БГНЕС

Един зле подготвен полицай реагира неадекватно в критична ситуация и в момента Франция гори, даде пример бившият министър

Полицаите настояват за 10% увеличение на заплатите, обявиха стачна готовност. "Подобни искания на полицаите има много отдавна. През 2009 година на власт дойде една партия, която е създадена от бивши служители на МВР. Вместо тази партия да погледне с лице към полицаите и техните проблеми, се оказа, че най-тежките протести на полицаи са в трите мандата на това управление. Нещата придобиха доста грозен вид и всичко това продължава", коментира бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

По негови думи сме изправени срещу един парадокс. "Ако в момента се увеличат заплатите на полицаите, много хора ще кажат докога ще се изливат пари в това министерство, това е вода в пясъка. А когато има проблем, който е свързан с работата на МВР, се появяват други, които казват, няма ли да се дадат пари на това министерство, няма ли да се попълнят щатове, да се увеличи числеността на гранична полиция?", попита Йорданов.

Според него трябва да се работи последователно, а правителството да бъде обърнато с лице към МВР. "Виждате какво се случва във Франция. Един зле подготвен полицай реагира неадекватно в критична ситуация и в момента Франция гори", даде пример бившият министър.

"Ние вървим след събития, а не преди тях. Никога не се мисли за това, което може да се случи в бъдеще. Чакаме да се случи проблем, шуми се около него 3 дни и после се забравя", каза Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

Според него една дирекция на МВР трябва да бъде разгледана човек по човек, а средствата за полицаите трябва да се увеличат, но няма откъде. "За МВР се сещат, когато има тежък проблем, през останалото време на служителите в МВР се гледа като на чужди деца", заяви Йорданов.

"В края на моя мандат МВР сключи сделка с една голяма фирма, ставаше въпрос за качествен автомобил, купен директно от производител на ниска цена, като към нея влизаше пълно полицейско оборудване на автомобила. Схемата на сделката позволяваше за 4 години да бъде подменен целият автомобилен парк на МВР. В същото време, когато отпаднахме от власт, един анонимен заместник-министър в МВР направи всичко възможно да прекрати тази сделка и тя беше прекратена. После започнаха да се купуват дребни количества на по-високи цени. Тогавашният главен прокурор тръгна да ме разследва за една изключително изгодна сделка, за съжаление, провалена", разказа бившият министър на вътрешните работи.

Запитан какво се случва с главния прокурор, той отговори, че "когато един човек заема длъжността на главния прокурор, макар че не се води титуляр, е съвсем нормално неговият избор да бъде извършен от органа, който избира главния прокурор, а това е Пленумът на Висшия съдебен съвет. В крайна сметка съдът ще се произнесе по искането и решението на съда трябва да се изпълни такова, каквото е", каза Йорданов.

"Когато се решават толкова важни въпроси, хората, които взимат участие във вземане на решението, залагат имената си и авторитета си. Би трябвало първо да се избере нов ВСС и той да избере главен прокурор, ако не бъде спряна процедурата", коментира още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    имам спомен
    Имам и имаме спомен за управлението на Емануил Йорданов в МВР приел министерският пост от Богомил Бонев.Мани,мани.Тогава той не се изказваше,а тихо следваше партиината конюктура.По е добре да е адвокат.Прилича му,но не и полицай или лидер на институцията.Смешно е....и той беше смешко
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари