Елена Поптодорова: „Хамас“ разпределя хуманитарната помощ по своя преценка

0
Само 2% от хуманитарната помощ е стигнала до Газа, каза бившият посланик на България в САЩ
Само 2% от хуманитарната помощ е стигнала до Газа, каза бившият посланик на България в САЩ Видео: NOVA

Само 2% от хуманитарната помощ е стигнала до Газа, каза бившият посланик на България в САЩ

ООН не може да остане неутрална по отношение на хуманитарната част в конфликта. Бих очаквала по-умерен език от Гутиериш като лексика, но не като послание. Само 2% хуманитарна помощ е стигнала до Газа, „Хамас“ я разпределя по своя преценка. Това каза Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ, в студиото на „Твоят ден“ по NOVA. Тя подчерта, че за Израел не е възможно да премине към следващо примирие.

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, допълни че хуманитарната криза в Газа е изключително тежка. Политикът подчерта, че камионите на ООН се пропускат много бавно и трудно в момента. Цялото население на Ивицата Газа разчита от десетилетия на хуманитарна помощ, напомни той. „Има три причини за спирането на помощите: Израел бомбардира позиции с пътища, по които могат да преминат камионите; Египет контролира процеса на пропускане на помощите; израелската армия има опасения, че помощта ще отиде отново при бойците на „Хамас, обясни Керемедчиев.

В момента САЩ имат въздържаща функция не само към „Хамас“, „Хизбула“ и Иран, но и към Израел, каза политикът. Преговорите за освобождаване на заложниците в момента е приоритет, подчерта той.

Русия има лостове за влияние в Ливан и в Иран, обясни Поптодорова. По нейни думи ООН не притежава вече дипломатическата тежест и способности, трябва да се създаде група от специалисти, които да могат да упражнят влияние, което да е съразмерно и върху околните държави, които имат основна роля.

Керемедчиев е на мнение, че е важно да има въздържане от военни действия. Той каза, че в момента САЩ са провокирани и са принудени да се защитават, което може да доведе до ескалация на напрежението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    Ванка с танка
    Още една безгръбначна слуга на западните деградирали помияри.
  • 11
    3
    русенец
    Тая пък откъде знае какво става в Газа? И друго, като я канят да ръси глупости и небивалици по студиата, не се ли притесняват, че може да им открадне нещо? Защото тя с това се е прославила, а не с интелект или правилна оценка.
  • 7
    2
    Росен Гацов
    е къде ги е разпределила Хамас тия помощи? Продала ги е в Саудитска Арабия? Ориз и макарони с изтекъл срок на годност. Айде малко по така... Тая крадла да ходи в Карлуково.
  • -9
    1
    БЪЛГАРИН
    HIMARS за ХамаZZ... и немски газ! Слава на нашите украински и израелски братя!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари