Екзакта: ГЕРБ - 23,5%, ПП - 15,5%, ИТН - 15,2%

2
Електорални нагласи на твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори на 14 ноември 2021 година
Електорални нагласи на твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори на 14 ноември 2021 година

Електорални нагласи на твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори на 14 ноември 2021 година

Шест партии към момента изглеждат сигурно представени в състава на следващия парламент, гласи национално изследване на Екзакта Рисърч Груп, проведено в периода 6-12 октомври сред 1025 пълнолетни български граждани в 99 гнезда, в 70 населени места от цялата страна.

Според данните ГЕРБ е първа политическа сила и запазва тази си позиция в няколко поредни изследвания на Екзакта. Не толкова стабилни изглеждат нещата, обаче, когато става дума за подреждането на следващите три партии. В момента след ГЕРБ на местата от второ до четвърто се нареждат „Продължаваме промяната”, „Има такъв народ” и БСП, като разликата между трите формации е в рамките на половин процент. Това предвещава жестока конкуренция до самия край на кампанията, което е предизвикателство и пред прогнозите за изхода от вота.

Партията, която бъде припозната от избирателите като основен съперник на ГЕРБ, би могла да получи допълнителен електорален бонус в рамките на кампанията.

Три от по-малките формации също ще се стремят да подобряват резултата си до края на кампанията. Това са ИБГНИ, ВМРО и „Възраждане”. По време на двете кампании от началото на годината, ИБГНИ успяваше да мобилизира привържениците си и двукратно влезе в парламента. ВМРО на тези избори се явяват самостоятелно след участие в две коалиции и това би могло да амбицира допълнително електората им. „Възраждане” също демонстрират растящо самочувствие.

На политическата сцена има нов играч /ПП/ припознаван от немалко българи като лицето на промяната.

Ето как изглеждат и нагласите в проценти, според Екзакта:

ГЕРБ-СДС получава 23,5% от гласовете, Продължаваме промяната – 15,5%, Има такъв народ – 15,2%, БСП – 15%, Демократична България – 10,2%, ДПС – 9,4%, Изправи се БГ. Ние идваме – 2,6%, ВМРО – 2,5%, Възраждане – 1,9%.

Проучването прави и извода, че всеки пети българин се е разочаровал от партията, за която е гласувал на 11 юли.

Около една четвърт от гласувалите за ИТН на парламентарните избори на 11 юли, сега заявяват, че ще подкрепят ПП. Възможно е ИБГНИ да изгуби до 20% от избирателите си от юли, които да се преориентират към ПП. До момента ПП привлича не повече от 15% бивши избиратели на ДБ от юли т.г. ПП не успява да привлече значим дял гласове от избирателите на БСП. Не повече от 5% от гласувалите за БСП през юли, биха се преориентирали към ПП през ноември.

От данните е видно, че ПП е партията, която привлича най-много гласове на избиратели, които не са гласували през юли.

52% от българите заявяват твърдото си намерение да гласуват на предстоящите президентски избори. Деклариращите намерение да гласуват на парламентарния вот са малко по-нисък дял – около 49%. Желаещите да гласуват на президентските избори, които се колебаят кого да изберат, са 13,6%, а желаещите да гласуват на парламентарните избори, които се колебаят коя формация да подкрепят, са 12%. /БГНЕС

За проучването е използвана стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%. Изследването е проведено със собствени средства на „Екзакта Рисърч Груп”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари