Еквадор гласува за нов президент

1
За поста се борят 8 кандидати
За поста се борят 8 кандидати

Преди повече от седмица един от кандидатите за поста - Фернандо Вилявисенсио беше убит по време на предизборната кампания

Еквадорците се явяват днес пред урните, за да изберат нов президент, повече от седмица след като кандидатът Фернандо Вилявисенсио беше убит по време на предизборната кампания, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

На предсрочните избори днес за най-високия пост се борят осем кандидати. За фаворит е смятана Луиса Гонсалес от лагера на бившия президент Рафаел Кореа, следвана от екоактивиста от коренното население Яку Перес и родения в Германия бивш вицепрезидент Ото Зоненхолцнер.

Освен за президент, 13 милиона еквадорски избиратели ще гласуват и за депутати в Националното събрание, както и ще участват в два референдума - за добива на нефт в националния парк Ясуни в района на Амазонка и за добива на полезни изкопаеми в облачните гори на Чоко Андино.

Ако никой от кандидатите за президент не спечели абсолютно мнозинство или поне 40% от гласовете и 10 процентни пункта преднина пред втория в класирането, на 15 октомври ще се проведе втори тур. Според последните проучвания на общественото мнение няма вероятност за категорична победа на нито един кандидат.

Опозиционният кандидат Вилявисенсио беше застрелян на 9 август след предизборна проява в столицата Кито. Правителството обвини за убийството организирани престъпни групи. Еквадор е транзитна страна за трафика на кокаин и няколко престъпни синдиката се борят за контрол над контрабандните маршрути, припомня ДПА.

Убитият кандидат беше заявил, че ще се бори с корупцията и престъпността, ако спечели президентския пост. Неговата партия "Конструйе" издигна на негово място в предизборната надпревара разследващия журналист Кристиан Зурита. Двамата са отразявали корупцията в правителството на бившия президент Рафаел Кореа и бяха близки приятели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари