Дисквалифицираха Борис Надеждин от президентските избори в Русия

0
Никой не очакваше, че Надеждин ще спечели, но кампанията му привлече хората
Никой не очакваше, че Надеждин ще спечели, но кампанията му привлече хората Снимка: Валерий Шарифулин / ТАСС

Никой не очакваше, че Надеждин ще спечели, но кампанията му привлече хората

"ЦИК (Централната избирателна комисия) отказа да регистрира кандидатурата ми за поста президент на Руската федерация“. Това написа в социалните мрежи Борис Надеждин, който е яростен критик на войната на Путин в Украйна.

На 8 февруари ЦИК съобщи, че е открила "нередности" в над 9000 от общо над 100 000 подписа в подкрепа на Надеждин, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Тази цифра е три пъти по-висока от допустимите 5% грешки и дава основание на комисията да дисквалифицира опозиционерът.

Миналата седмица заместник-председателят на ЦИК Николай Булаев заяви, че е открил 11 "мъртви души" сред повече от 100 000 подписа в подкрепа на Надеждин.

Решението беше очаквано и идва, след като на 5 февруари работна група на ЦИК заяви, че е установила, че 15% от подписите на застъпниците му са невалидни.

Надеждин води кампания, организирана в последния момент, за да бъде включен в бюлетината за изборите, като хиляди руснаци стояха с часове на студа, за да сложат подписа си в негова подкрепа.

В предизборния си манифест той заяви, че Путин е направил фатална грешка, като е започнал войната в Украйна.

"Путин вижда света от миналото и завлича Русия в миналото", каза критикът на Кремъл.

Той заяви, че ще оспори решението срещу кандидатурата му пред Върховния съд на страната.

"Не съм съгласен с решението на ЦИК. Участието в президентските избори през 2024 г. е най-важното политическо решение в живота ми", написа той в канала си в Telegram.

Никой не очакваше, че 60-годишният Надеждин ще спечели, дори и да му бъде позволено да участва, предвид пълното господство и контрол на Путин върху държавата. Но кампанията му привлече вниманието на хората заради откритото му противопоставяне на войната в Украйна.

Много поддръжници признаха, че въпреки че в миналото той е имал връзки с правителството, те не са имали друг кандидат, който да изрази недоволството им от войната.

Той получи подкрепа и от съюзниците на Алексей Навални, повечето от които бяха вкарани в затвора или прогонени от Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    daskal
    Ох, много съм изненадан!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари