Екстрадират Северин в периода 16 - 19 октомври

0
Тече процедура по организиране на предаването и конвоирането на Красимиров
Тече процедура по организиране на предаването и конвоирането на Красимиров

Екстрадицията на обвиняемия за убийството на тв водещата Виктория Маринова Северин Красимиров ще стане в периода 16-19 октомври според споразумение между България и Германия, съобщава „Монитор“.

В петък следобед в Министерство на правосъдието е получено официалното съгласие на немската прокуратура за предаване на обявения за международно издирване български гражданин, съобщиха от ведомството. Съгласно полученото съобщение, за това е информирана нашата прокуратура. Веднага са започнали активни действия на компетентните органи на двете държави и тече процедура по организиране на фактическото предаване и конвоиране от българските власти на Красимиров, уточниха от правосъдното министерство.

Германският окръжен съд в Щаде реши в края на миналата седмица да върне в България задържания за престъплението. Магистратите са решили да бъде изпълнена европейската заповед за арест издадена срещу Северин от българската прокуратура. От германската прокуратура посочиха, че по време на разпитите обвиняемият частично е признал вината си за извършеното престъпление.

Той твърдял, че е бил под силно влияние на алкохол и наркотици. Влязъл в спор с непозната млада жена, ударил я в лицето и я хвърлил в храстите, но нямал намерение да я убива или изнасилва и ограбва. Красимиров не възразил срещу екстрадицията и дал съгласие за ускорена процедура на връщането му в България.

У нас той ще бъде посрещнат на летището в София и след като представителите на немската съдебна охрана го предадат на българските си колеги веднага ще бъде ескортиран в следствения арест в Русе. Там ще му бъдат предявени двете обвинения, които му бяха повдигнати задочно - за изнасилване на Маринова и за умишленото й убийство. В рамките на 72-часово задържане прокуратурата ще поиска от съда най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Красимиров.

Виктория Маринова бе изнасилена и убита край Дунав в Русе на 6 октомври т.г. В дома на Северин в Русе бяха открити вещи на жертвата, а ДНК-анализи показаха, че има негов материал по тялото й. 20-годишният ром бе задържан от германските власти на 9 октомври в дома на майка му в гр. Щаде.

Президентът Румен Радев заяви в неделя в Троян, че очаква органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на нашите партньори, да покажат на света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона. „Не само за Виктория Маринова, но и за бизнесмена Петър Христов, за убития данъчен служител и за десетки други убийства и посегателства върху личността на хора, чийто живот е не по-малко значим от този на Виктория Маринова“, каза още президентът.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари