В Русе откриха изложба, посветена на виното и любовта

4

В експозицията могат да бъдат видяни над 120 картини

За седма поредна година в навечерието на 14 февруари в Русе бе открита изложба, посветена на виното, любовта и българските традиции. Експозицията, която бе открита тази вечер в галерията на „Борисова“ 6 в крайдунавския град, ще може да бъде разгледана до 22 февруари. В нея участват 20 автори от Дружеството на художниците в крайдунавския град с над повече от 120 картини.

Поздравления към художниците бяха отправени от името на областния управител Данаил Ковачев и кмета Пенчо Милков. Ковачев оцени изложбата като вълнуваща и провокираща не само заради незабравимите цветни импресии, които съчетава, но и поради посланията ѝ, които имат общочовешки характер. „Вашите платна умело пробуждат често неизказани, но преживени от всеки усещания и настроения. Страстта и нежността, удоволствието и веселието, симбиозата между виното и любовта са представени по неповторим начин, който ни помага да почувстваме в действителност силата на някои от най-красивите емоции, които можем да изпитаме“, се казва в написаното от Ковачев. „Съвременната българска култура има нужда от хора като Вас, хора с неспокоен дух, за които изкуството не е стока, а начин на живот. Приемайте нови предизвикателства, творете и бъдете уверени в моята подкрепа“, допълва още Ковачев. Не на последно място той апелира художниците да продължат да променят чрез изкуството хората към по-добро, а организираните от тях събития да са все така неразделна част от културния календар на града ни.

От своя страна според кмета Милков изложбата отразява човешката връзка със земята, както и с тези, с които споделяме ежедневието си. „В днешния бързо променящ се свят е важно да се върнем към корените си и към нещата, правещи живота ни по-богат и ценен“, споделя още той. Кметът на Община Русе пожелава на художниците здраве, вдъхновение и нови успехи в популяризирането постиженията на русенските талантливи творци.

На събитието присъства и председателят на Дружеството на художниците на Русе Николай Колев, който пожела на колегите си още много бъдещи успехи и повече откупени картини. „Бъдете уверени в себе си, защото всеки от Вас има свой собствен неподражаем стил, който остава в съзнанието на хората“, каза Колев. Той обеща на колегите си да продължи да ги подпомага и да организира подобни инициативи.

Повечето от картините са тематични и не са показвани досега. Акцент е поставен предимно върху натюрморта и фигуралните композиции, но на практика са застъпени и редица други жанрове. Сред методите, на които са заложили художниците, маслените бои, акварела и акрилните бои.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Точно, даскале
    С изключение донякъде на двата пейзажа, останалото си е чиста "креватна живопис", ако помните на какво се казва така. Със сигурност има и стойностни художници в Русе, просто те вероятно не желаят да участват в подобни лиготии.
  • 1
    2
    daskal
    Някои от показаните тук неща са си чист кич.
  • 0
    1
    Да бе
    Дълбоките чувства в сградата на центъра са като развълнувано море, а сърцата на администраторите трепкат кога ще се появи техният кумир и sexмаратонец.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари