Екипите на Спешна помощ в Русе са претоварени от сигнали за пациенти с коронавирус

1
Директорът на Спешна помощ: "Ако през нормалния период сме имали между 60 и 70 повиквания за денонощие, то сега броят им е повече от 90"
Директорът на Спешна помощ: "Ако през нормалния период сме имали между 60 и 70 повиквания за денонощие, то сега броят им е повече от 90" Снимка: Dunavmost, архив

Екипите на Спешна помощ в Русе са претоварени от сигнали за пациенти с коронавирус

"Ситуацията в региона е много утежнена", коментира пред БТА директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Русе д-р Иванка Маринова.

По думите ѝ през последната седмица броят на пациентите с оплаквания за коронавирусна инфекция се е увеличил многократно.

"Ако през нормалния период сме имали между 60 и 70 повиквания за денонощие, то сега броят им е повече от 90", обясни Маринова.

По думите ѝ половината от сигналите са за хора с оплаквания за коронавирусна инфекция. Повечето от пациентите са само с температура, но са насочвани от личните лекари да звънят на тел. 112.

"Всички искат да бъдат прегледани в болница, да им се направят тестове и рентгенови снимки, което утежнява нашата ситуация. Ние транспортираме и пациенти, които са под карантина, с влошено здравословно състояние и подлежат на болнично лечение. Освен това обслужваме и други сигнали, свързани с инциденти", обясни Маринова.

Тя коментира, че има забавяне в обслужването на сигнали за пациенти с коронавирус, но причината е големият им брой.

Маринова каза още, че се стреми да има на разположение винаги един свободен екип, който да поеме веднага сигнал - например, за катастрофа или друг сериозен инцидент.

"Имаме по 11 екипа на смяна в областта, като шест от тях са в Русе. Отделени са и три линейки, които екипите използват само за пациенти с COVID-19", обясни Маринова.

Тя каза още, че към момента един служител на Спешна помощ в Русе е заразен с коронавирус и е настанен в болница.

Маринова обясни, че се налага част от служителите да дават извънредни дежурства, тъй като има недостиг на лекари. Свободните места за тях са 16, но желаещи липсват.

Директорът на Спешна помощ в Русе призова хората да се пазят и да спазват необходимите мерки срещу коронавируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари