Пациенти сноват между лекари и аптеки заради електронните рецепти в Русе

1
Медици в Спешно отделение искат пациентите да имат достъп и до хартиени рецепти
Медици в Спешно отделение искат пациентите да имат достъп и до хартиени рецепти Видео: КИС 13

Медици в Спешно отделение искат пациентите да имат достъп и до хартиени рецепти

Докато се изчистят лекарствените списъци и се изгладят всички проблеми в системата за електронните рецепти, пациентите да имат достъп и до хартиени, предлагат медици от Спешно отделение в Русе.

Според тях, за да се избегнат злоупотреби, хартиените рецепти може да бъдат изземвани от аптеките, за да няма повторно купуване след време, предава КИС 13.

Технически затруднения при издаването на електронните рецепти за антибиотици няма, но има проблем с огромния набор медикаменти в списъка, който излиза за предписване, обясни началникът на Мултипрофилно спешно отделение в УМБАЛ "Канев" в Русе д-р Пламена Огнянова.

Тя дава пример с пациент, който се връщал два пъти, за да се коригира електронната рецепта по желание на фармацевта.

Като друго затруднение, което д-р Огнянова посочва, е това, че в програмата нямало посочени мерни единици за предписаните медикаменти. Освен това списъкът, с който работят лекарите, не е изчистен от медикаментите, които от години липсват на българския пазар.

На този етап е желателно пациентите да имат достъп и до хартиена рецепта, смята д-р Пламена Огнянова. Според нея, ако се запазят хартиените рецепти, би било добре те да се изземат от аптеките, за да не се използват отново.

Вижте повече по темата във видеото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Русенец
    Когато се вижда, че една система не работи, се премахва. Но, когато са взети едни пари за нея, се налага да се ползва, за да се оправдае разходът.
  • 5
    3
    Бюрокрацията е пагубна
    Всичко е сбъркано в България - става все по гадно.
  • 1
    2
    жоро
    Ами нали това е целта. Движение трябва и спорт , а няма по добро спортуване за здраве от това да тичаш м/у лекар и фармацевт . Харвардци си знаят работата ! Гласувайте люде за нашите юнаци че други като тях освен ЕС другаде няма .
  • 9
    1
    Васил
    Решението е елементарно. Лекарствата в рецептите трябва да се изписват по ГЕНЕРИЧЕСКО име, а не по търговско! Но народа прост, живота - тежък, скучен! Щом търпим, значи си заслужаваме!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари