Медицински сестри и санитари напускат Центъра за психично здраве в Русе

2
Отливът е заради тежкия и непривлекателен труд
Отливът е заради тежкия и непривлекателен труд Снимка: БНТ

Отливът е заради тежкия и непривлекателен труд

Отлив на медицински сестри и санитари от Центъра за психично здраве в Русе. Хората напускат заради ниското възнаграждение. От близо 2 години заплатите на персонала не са променяни. Реална е опасността не само в Русе, но и на други места в страната специализираните центрове за психично здраве да останат без персонал.

Въпреки че не е сезонът за обостряне на психозите, мъжкото отделение на Центъра за психично здраве в Русе е запълнено до последното легло. В същото време персоналът не достига. Ниското заплащане на лечебните дейности не позволява повишение на заплатите, а заради тежкия и непривлекателен труд хората напускат, съобщава БНТ.

"В момента имаме 40 човека, 17 от тях са с решение на съда за задължително лечение в рамките на 3 месеца. Това са пациенти, които са с особено опасни действия, които са тук във връзка с извършени особено опасни действия, с много тежки агресии", каза д-р Петя Несторова – началник на мъжко отделение – ЦПС.

А за да бъдат качествено лекувани и обгрижвани пациентите, е необходим квалифициран персонал.

"Заради недостатъчното финансиране имаме текучество на персонал, особено на санитари, които изискват изкъпване на болен, обгрижване, хранене. И затова действително се чувствам ощетена, когато персонал от санитари напуска по финансови причини, а те са обучени да се грижат за психично болни хора", каза д-р Петя Несторова – началник на мъжко отделение – ЦПС.

От ръководството на центъра казват, че секторът е „хронично“ недофинасиран и са в безизходица.

"Екипите са много добри, но не знам до кога ще останат да работят, защото в момента нямаме възможност да повишим заплатите", отбеляза д-р Теменужка Матева – управител на Център за психично здравеРусе.

Само за храна разходите са се вдигнали с 48%.

"Разчитам на Министерството на здравеопазването да повиши издръжката на леглоден, защото той в момента е 65 лева – с това плащаме всичко – заплати, осигуровки, медикаменти, храна, енергия, ток", каза д-р Теменужка Матева – управител на Център за психично здравеРусе.

Освен с пациентите, трябва да се работи и с близките им, казва д-р Матева, но за това също е необходим допълнителен финансов ресурс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    22
    Moni levi
    Лекарите да си намалят заплатите, Несторова,да не ламти ,тендсменяеми там,амида ги раздвижат малко,сложете нови дейни директори,не тези баби, и дядовци,ськратете ненужните служби,тези метадонови кабинети за какво са,никой не влиза,толкова много персонал се мога там...
  • -1
    21
    ха, ха
    гледам много контингент на психото се изказва тука?!? :) :) :)
  • 2
    20
    Ненов
    Д-р Несторов колко получава?Да се досетя ли. Над 5000 лв. А в частния и кабинет?С Матева са пълна комбина.И двете дъщери ги изучи в Мюнхен.
  • 10
    19
    Резултат
    Вечната директорка на ЦПЗ Русе и близкото й обкръжение. Съвсем закономерен резултат и това не трябва да изненадва.
  • 4
    18
    До 17
    Но сигурно бързо ти слага усмирителната риза ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари