Екип от международни учени изследва рибата в морето край АЕЦ "Фукушима"

0
Целта е да се оцени въздействието на скорошното изпускане на пречистена радиоактивна вода от атомната централа
Целта е да се оцени въздействието на скорошното изпускане на пречистена радиоактивна вода от атомната централа

Целта е да се оцени въздействието на скорошното изпускане на пречистена радиоактивна вода от атомната централа

Екип от международни учени събра риба за изследване от пристанищен град край АЕЦ "Фукушима" в Япония, съобщава "Ройтерс", цитирана от News.bg.

Целта е да се оцени въздействието на скорошното изпускане на пречистена радиоактивна вода от атомната централа в морето.

Това е първото подобно проучване на Международната агенция за атомна енергия от началото на изпускането на водата през август - ход, който беше разкритикуван от местните рибари и накара Китай да наложи пълна забрана на вноса на морски продукти от Япония поради опасения за безопасността на храните.

Учени от Китай, Южна Корея и Канада наблюдаваха събирането на риба в пристанище Хисанохама, на около 50 километра южно от централата, която беше разрушена при мощно земетресение, последвано от цунами през 2011 г.

МААЕ съобщи, че пробите ще бъдат изпратени до лаборатории във всяка една от страните за независимо тестване.

"Японското правителство поиска да направим това и една от причините е да се опитаме да засилим доверието в данните, предоставени от Япония", обясни Пол Макгинити, изследовател в МААЕ, който участва в проучването.

Повече от един милион метрични тона вода - количество, достатъчно, за да напълни 500 басейна с олимпийски размери - беше замърсена от контакт с горивни пръти в реактора след бедствието през 2011 г.

Преди да бъде освободена, водата беше подложена на филтрация за отстраняване на изотопите, като в нея остана единствено тритий - радиоактивен изотоп на водорода, който се отделя трудно, посочиха от Терсо, оператор на атомната централа. Водата се разрежда, докато нивата на тритий паднат под допустимите граници.

Тритият се счита за относително безвреден, тъй като излъчването му не е достатъчно силно, за да проникне през човешката кожа; при поглъщане на нива над тези в освободената вода обаче може да повиши рисковете от рак, се твърди в статия на Scientific American през 2014 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари