Радиоактивна вода изтече в АЕЦ "Фукушима-1“

0
Течът е станал, докато спряната пречиствателна станция е била промивана с прясна вода
Течът е станал, докато спряната пречиствателна станция е била промивана с прясна вода

Течът е станал, докато спряната пречиствателна станция е била промивана с прясна вода

На 7 февруари служители на японската АЕЦ "Фукушима-1" регистрираха изтичане на радиоактивна вода на територията на атомната електроцентрала. Според вестник Asahi концентрацията на радиоактивни вещества във водата е 22 милиарда бекерела, като максимално допустимата е 1,5 хиляди бекерела.

Според информацията на изданието обемът на теча е 5,5 тона. От инсталацията за пречистване на течност от цезий и стронций е изтекла вода, след което е просмукана в почвата. Няма доказателства, че е навлязъл в океана.

Течът е станал, докато спряната пречиствателна станция е била промивана с прясна вода. Отворен е изпускателният клапан и в резултат на това се излива течност, замърсена с радиоактивни вещества. Почвата, в която е изтекла, впоследствие ще трябва да се отреже, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на замърсяването, съобщава Агенция Фокус.

Не е установено влияние на инцидента върху обстановката извън атомната централа.

Няма информация за загинали и ранени.

През март 2011 година мощно земетресение с магнитуд 9,0 по Рихтер и цунами доведоха до повреда на електрозахранването и охладителните системи на електроцентралата.

Това доведе до разтопяване на ядрено гориво в три реактора, разрушаване на техните съдове, експлозии и освобождаване на 900 хиляди терабекерела радиоактивни вещества.

Първоначално аварията е била класифицирана като ниво 5 по международната скала за ядрени събития INES ("авария с риск за околната среда“), но по-късно е повишена до най-високата – степен 7.

Общото ниво на замърсяване на почвата с радиоактивен цезий на площ от 600 квадратни километра около атомната електроцентрала възлиза на 1,48 милиона бекерела на квадратен метър, което е сравнимо с показателите от Чернобил.

По време на инцидента загинаха 2 служители на съоръжението, по-късно още 3-ма, а около 20 души бяха ранени. Всеки ден в работата на атомната електроцентрала са участвали до 3300 ликвидатори.

Аварийното спиране на реакторите в АЕЦ "Фукушима-2" не доведе до катастрофални последици, но след радиоактивно замърсяване на територията и четирите енергоблока на АЕЦ "Фукушима-2" не бяха пуснати отново в експлоатация.

Към днешна дата територията на обекта и околните райони са практически разчистени. Въпреки това в разрушените реактори непрекъснато се налива вода за охлаждане на фрагменти от ядрено гориво, което изтича през пролуките със силно радиоактивно замърсяване.

В момента на територията на атомната централа са се натрупали над 1,34 милиона тона вода. Японското правителство реши постепенно да изпуска пречистена течност в океана. Тази операция ще отнеме 30-40 години. Съответният процес е одобрен от МААЕ, но предизвиква недоволството на някои страни, предимно Китай.

От март 2013 година водата се третира по системата ALPS, но все още съдържа тритий, който не може да бъде отстранен. Разрежда се и с морска вода. Измерванията, извършени в океана от японските власти и МААЕ, потвърждават, че съдържанието на вредни вещества отговаря на максимално допустимите норми.

Фукушима-1 е една от най-големите атомни електроцентрали в света. Намира се на 240 км северно от Токио.

Реакторите са разработени с прякото участие на американската компания General Electric, първите два са построени от самия General Electric, останалите от японците. Всички реактори са от типа BWR (Boiled water reactor) - “кипящ ядрен реактор". Първият реактор с мощност 439 MW е открит през март 1971 година, последният, шести, с мощност 1067 MW - през октомври 1979 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    дрън,дрън
    Странно,водата отговаряла на допустимите и т.н. Абе във водатс изобщо не трябва да отговаря недопустимо и допустимо.Вода е туй и е в кръговрата на биосферата.Във водата отрови и радиация не трябва да има.Никак даже.
  • 0
    1
    Абдал Демократович
    тези глупави жълтури се осраха. като не могат да работят с АЕЦ да я закриват и да си гледат ориза и гейшите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари