ЕК обискира производители на гуми по подозрение за картел

1
Три от най-големите компании за гуми потвърдиха, че са обект на разследване
Три от най-големите компании за гуми потвърдиха, че са обект на разследване

Три от най-големите компании за гуми потвърдиха, че са обект на разследване

Европейската комисия обяви, че е започнала внезапни проверки на фирми за производство на автомобилни гуми в няколко държави от ЕС по подозрения за ценови сговор. Антитръстовото звено съобщава, че е "загрижено, че между проверените компании е имало координиране на цените", т.е. картелно споразумение.

Не се назовават фирмите, които се разследват, нито в кои държави се провеждат обиските. Едни от най-големите компании за гуми, като френската Michelin, американската Goodyear и германската Continental обаче потвърдиха, че са обект на разследване.

Говорител на Michelin категорично отрече "съществуването на антиконкурентни практики, като тези, които Европейската комисия посочи в днешното си изявление, и следователно всякаква дейност, свързана с ценови сговори". От Continental заявяват: "Можем да потвърдим, че от днес в Continental, в Германия се провеждат разследвания от страна на европейските антитръстови органи." От Goodyear казват: "Твърде рано е да се спекулира какво точно може да се е случило, но ние оказваме пълно съдействие на властите".

Финландската Nokian Tyres също потвърди влизането на антитръстови служители от ЕС в централата си в град Нокия, и добави, че "оказва пълно съдействие на властите". "Nokian Tyres не разполага с информация за резултата от проверката и не може да коментира текущото разследване", пише още на уебсайта на фирмата, информира вестник "Сега".

"Става въпрос за нови гуми за леки автомобили, микробуси, камиони и автобуси, продавани в Европейското икономическо пространство (ЕИП) - се каза в изявление на антитръстовата комисия. - Комисията има опасения, че проверяваните компании може да са нарушили антитръстовите правила на ЕС, които забраняват картели и ограничителни бизнес практики. Фактът, че Комисията извършва такива проверки, не означава, че компаниите са виновни за антиконкурентно поведение, нито предопределя резултата от самото разследване."

Комисията припомня, че компании, "които са участвали в таен картел, могат да получат имунитет срещу глоби или значително намаляване на глобите в замяна на докладване на поведение на дружи фирми и сътрудничество на разследването". И добавя, че няма краен срок за приключване на проверката, чиято продължителност "зависи от редица фактори, включително сложността на всеки случай, степента, в която засегнатите предприятия си сътрудничат с Комисията".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари