Една нощ в Спешното отделение, в което нападнаха лекар

0
Д-р Николай Недялков не може да забрави ударите и агресията
Д-р Николай Недялков не може да забрави ударите и агресията Видео: bTV

Денят на виното и любовта – 14. февруари. Пазарджик. Спешното отделение. 19:30 часа.

Нощта на д-р Николай Недялков, който беше нападнат миналата сряда от близки на пациенти, започва с четири случая от предишната смяна. И днес си спомня за ударите и агресията „Чух ги, че викат и тропат. Не мога обаче да си оставя пациентите – една от жените беше с кръвно 60 на 20. Погледнах камерите, зачудих се, но на фона на всички „театри”, които съм гледал – стана ми ясно за какво иде реч. Когато излязох първия път вече бях тотално наясно със себе си и това, което установих, защото от метър и половина можеш да разбереш дали човек диша и ли не”, разказва 38-годишният лекар пред bTV.

Докторът изпраща санитар на помощ, но близките на пациента го нападат с упрек, че не обръща внимание на болния, който вече е бил починал. Следва юмручна схватка. А агресивното поведение на пациенти не е непознато и за другият лекар на смяна –д-р Варта Шопова.

И за да няма спорове за казусите – има приоритизация на случаите. „Хемодинамично нестабилни болни, кървящи болни, бременни, деца – те са с предимство”, казва специализантката.

В единственото денонощно спешно отделение за цялата област Пазарджик с четвърт милион жители на смяна са двама лекари, три медицински сестри и двама санитари.

Помощта се бави и защото много от случаите не са със спешен характер – като контузия на крак. 55-годишният Васил Горанчершев претърпява инцидент по-рано и идва в болницата след опит за самолечение. „Няма как да върнем пациента, но през отделението минават и амбулаторните случаи на личните лекари. Казвам го без никакъв упрек към тях. Тяхната практика обаче се покрива и в други лечебни заведение и тук проблемът е общата липса на заместник на личен лекар. Така няма кой да отсява неспешните пациенти.”, разказва д-р Недялков.

За трудното решение да оставиш за минути пациент, за да помогнеш на друг е нужна трезва преценка и ценен опит, казва старша сестра медицинска сестра Ангелина Сотирова, която работи в отделението от 35 години.

Пациентите понякога са много нетърпеливи. Интензивното отделение е отделение, където се работи по спешност – има носилки, тежки случаи, а някои идват и непрекъснато тропат по вратата, викат, искат бързо да влизат… но, разбирате ли, че като има тежки случаи, ние, когато работим – не може веднага друг пациент да влезе.”

Медиците казват, че няма еднакви дни и случаи, а много от обажданията не стигат до спешното, защото се дават напътствия и съвети и по телефона.

Кои бяха най-тежките случаи в празника на св. Валентин и Трифон Зарезан в болницата в Пазарджик – вижте във видеото по-горе!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари