Джакфрут: вкусната веганска алтернатива на свинското месо

0

Джакфрут, това е заместителят на месото, за който всички говорят. И има основателни причини за това.

Този изцяло естествен "зеленчуков отговор на свинското", който може да се намери в много вегански рецепти, има мека текстура и фин аромат и върши перфектна работа като основа на различни сосове.

Въпреки че е сравнително нов, смята се Джакфрут всъщност е бил култивиран в Индия преди 6000 години. Този плод вече се отглежда в страни като Виетнам, Малайзия и Тайланд. Вирее на топъл климат, поради което се предполага, че може да расте и в някои южни части на Америка.

И ако вече грабнахме вниманието ви, ето няколко интересни факти за него:

От къде идва името му?

Предполага се, че плодът получава името си от португалската дума "jaca", за която се смята, че може да е техният превод на южното индийско име "chakka pazham".

Как се приготвя?

Начинът зависи от това дали купувате млад плод, стар плод или консерва.

Зрелият има жълтеникава, пикантна кожа и може да се яде както всеки тропически плод - като лека закуска или десерт. Всичко, което трябва да направите, е да го нарежете и да махнете семената му. Това може да малко трудно, затова а използвате остър нож. След това просто извадете месото, оставяйки кожата!

Младите плодове са подходящи за готвене. Те имат влакнеста консистенция, която наподобява месото. Най-често се среща вече приготвен в кутии, което го прави идеален за бърза вечеря.  

Каква е разликата между плодовете от вида джакфрут и дуриан?

Ако сте виждали и давата плода може да ги сбъркате много лесно, защото са еднакви на вид, но всъщност са различни плодове.

Дуриан има по-груба, по-бодлива кожа и има псевдоним "миризлив плод" заради миризмата, която отделя и която се дължи на образуването на сероводород. 

Как се отглеждат плодовете джакфрут?

Това всъщност е най-големият плод света, като някои достигат до 45 кг понякога. Израстват на къси клонове и понякога от самия дънер.

Какви са ползите от яденето на джакфрут?

Въпреки, че не е най-добрият заместител на протеините като вегетарианска алтернатива на месото, той е има множество други предимства. Джакфрут е богат на витамин С и магнезий, за които се смята, че намаляват риска от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Една чаша от плода съдържа само 155 калории, когато е суров, така че е полезен и ако се опитвате да се придържате към нискокалоричен план. Същото количество съдържа също 2.4 гр протеин, 2.6 гр фибри и 39.6 гр. въглехидрати.

Какъв е вкусът на джакфрут?

Той няма конкретен специфичен вкус. Сладък е, с намек за тропически плодове. Някои хора го описват като наподобяващ ананас или манго, но месото му го прави чудесен за готвене в сладки или пикантни ястия, тъй като поема ароматите на соса или подправките добре.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари