Дюнерите може да изчезнат от Европа

1
Смята се, че ще отпаднат 110 000 работни места
Смята се, че ще отпаднат 110 000 работни места

Дюнерите може да изчезнат от страните от ЕС до края на 2018 година, ако остане в сила прието вчера решение на Еврокомисията да забрани съдържанието на фосфат в замразеното месо.

Фосфатът е неоходим, за да може месото да остане свежо и крехко, и да не се разпада при печене на шиш. Съставката се слага не само в замразено месо, а и в сладкиши, кока-кола, различни салами.

Фосфатът е разрешен, но преразглеждането на влиянието му върху здравето е дало основание на здравната комисия в Европарламента да препоръча ограничаването му. И докато при други храни фосфатът може да отпадне или да бъде заместен, то при дюнерите няма алтернатива.

„Без него месото на шиша ще се овъглява отвън, а ще остава сурово отвътре“, обясни евродепутатката от германския ХДС Ренате Зомер.

„Европейската служба за защита на потребителите е преценила, че поемането на до 4200 мг фосфат на ден не е опасно за здравето. Една порция дюнер съдържа само 134 мг“, допълва още Зомер. За сравнение – една чаша кола съдържа 210 мг.

Дневно в страните от ЕС се изяждат 500 тона дюнери. 80% от месото за тях се произвежда в Германия. Затова и тя ще бъде особено силно засегната, ако поправката не бъде отменена – смята се, че ще отпаднат 110000 работни места.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари