Дядо откри старинен кладенец в хола на къщата си

1
500-годишния кладенец, дълбок над 5 метра, стопанинът открил случайно
500-годишния кладенец, дълбок над 5 метра, стопанинът открил случайно

Живеещият в Плимут Колин Стиър може да се похвали, че в дома му има уникална архeологическа находка

 Дядото на две внучета често им показва 500-годишния кладенец, дълбок над 5 метра, който е разкрил в хола на къщата си, пише GlasNews.bg

По време на разкриването на находката е попаднал на следи от средновековен меч, както и монета на цели три века.

Откритието си 70-годишният мъж прави абсолютно случайно преди цели десет години. Той решил да подмени пода на дома си, а в хола забелязал пропадане на настилката.

Това го уплашило, защото помислил, че открил заровен труп. Все пак той решил да разкопае, за да провери какво се случва, и така попаднал на древното водохранилище, което се датира около XVI век.

Колин открива и планове на къщата, които потвърждават находката му. Това обаче не е всичко - докато копае на дълбочина 1,5 м, той подада на остатъци от кожен калъф на древен меч. Дали кладенецът е средновековен, или не, обаче не може да се каже с точност, разказва господин Стиър.

Самият той живее в този дом, построен през далечната 1895 година от цели 30 години. Колин се е нанесъл в къщата през 1988 г., но едва преди десет открива необичайната си находка.

Днес кладенецът е разчистен на дълбочина от 5 метра, като Колин планира да копае още 1,5 м надолу. Това обаче няма да е лесна задача, защото на дъното на водохранилището има над метър вода. Оказва се, че въпреки времето, в което съоръжението не е действало, то все още работи.

Водата дори е бистра, а стопанинът на къщата я е опитвал и твърди, че e приятна на вкус.

Това обаче затруднява копаенето, защото мъжът знае, че кал в дневната няма да е нещо, което ще се хареса на жена му Ванеса. Въпреки това тя самата проявява интерес към находката и желае да разбере какво още се крие под пода на дневната й.

Това обаче не е единственият план на Колин за кладенеца. Той е решил да интегрира средновековното съоръжение в дома си, като го доизгради и го използва за масичка на кафе.

Според него това ще е уникална придобивка за дневната му. Струва ви се нестандартно? Почакайте да чуете за другата идея на мъжа. Той има желание да изследва водата, която е открил, и ако е подходяща за консумация, да започне да я продава.

За момента обаче тези идеи са замразени, а кладенецът е обезопасен и включен в интериора на къщата.

Колин разказва, че често показва находката си на своите внучета, както и на гостите си, и е щастлив, че може да им представи нищо, което със сигурност не се вижда всеки ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари