Две трети от заплатите на гърците отиват за наем

0
В големите гръцки градове наемателите дават около 60-70% от заплатата си за жилищен наем
В големите гръцки градове наемателите дават около 60-70% от заплатата си за жилищен наем

В големите гръцки градове наемателите дават около 60-70% от заплатата си за жилищен наем

Между 2015 и 2022 година наемите в Гърция са нараснали с близо 50%. Същевременно много жилища стоят празни.

В Гърция хиляди жилища стоят празни, а същевременно наемите в големите градове експлодират: в Атина и Солун се случва наемателите да дават между 60 и 70 процента от доходите си за наем за жилището, в което живеят.

От специализирания сайт Spitogatos става ясно, че между 2015 и 2022 година наемите в Гърция са нараснали с 48,7 процента. В центъра на Атина средната цена за кв.м. е 9,52 евро, а в скъпите южни квартали на града - 11,30- евро за кв.метра, пише Дойче Веле.

В Гърция около 30 процента от хората живеят под наем. Същевременно данните на Евростат сочат, че месечните разходи за наем в южната съседка на България са по-високи, отколкото в Италия, Испания и Германия - в сравнение със заплатата.

"Този район не е подходящ за вас"

"Бях отчаяна, защото не можех да намеря жилище", казва Елза от Атина. Тя работи в едно от скъпите южни предградия на гръцката столица и дълго време търсела жилище наблизо. "Брокерите ми казаха - с парите, с които разполагате, ще трябва да се потърсите жилище в друг район. Този тук не е подходящ за вас". В крайна сметка обаче имала късмет - след осем месеца успяла да намери жилище без помощта на брокер - 130 кв.м. за 900 евро на месец. Тъй като заплатата ѝ на счетоводителка не стига, започнала и втора работа. Наемът сега изяжда две трети от приходите ѝ.

42-годишният Христос, който работи в гастрономията, търсил жилище под наем още по-дълго - в продължение на 15 месеца. "Това бе един от най-тежките моменти в живота ми. Отрази се на работата ми - не можех да се концентрирам. Безпокоях се къде ще живея и как ще се справя, ако не намеря нещо по-поносимо. Стресът нямаше край."

Той проучвал обяви месеци наред, обикалял улиците да търси обекти под наем. 15 месеца по-късно намерил жилище. "Почувствах се така, като че ли съм ударил джакпота."

Христос плаща 380 евро наем за 50 кв.м. "Ако ми поискат 450, няма да ми остават пари да плащам тока и другите разходи."

В момента Христос дели жилището със свой роднина, който е в процес на търсене на жилище. В Гърция съвместното съжителство бе до неотдавна почти непознато. Но издръжката нарасна толкова много, че това се превърна в решение на проблемите.

Доходите са ниски, данъците - високи

"Според данните на ЕС средностатистическият грък плаща 37 процента от заплатата си за наем, а в големите градове - 60-70 процента", казва пред ДВ адвокатът Ангелос Скиадас.

Пак от статистиката става ясно, че наемът за едностаен апартамент в Лондон е 2228 евро, в Берлин - 1316, в Париж - 1291, в Рим - 1003. За Атина същият този показател е 500 евро и някой би си помислил, че това не е много. Но за гърците, които печелят средно 900 евро нето на месец, това е цяло състояние.

Има и още нещо - мекият климат и все още относително ниските цени и наеми на имотите са привлекли много инвеститори и туристи през последните години. Нараснал е броят на жилищата, отдавани под наем чрез Airbnb, както и покупките на имоти от чужденци - от и извън ЕС.

А защо толкова много жилища стоят празни? Адвокатът Стратос Парадиас споделя пред ДВ становището си, че причина за това са високите разходи за модернизация и високите данъци за получаваните доходи от наеми.

Какво е решението?

Ангелос Скиадас е на мнението, че има решение за огромния жилищен проблем, с който се сблъсква Атина - ако договорите за наем се удължат от три на най-малко шест години. Освен това би трябвало да се наложат тавани на наемите - например до шест процента от обективната стойност на имота.

Адвокат Стратос Парадиас от своя страна настоява за намаляването на данъците върху доходите от наеми, за да могат на пазара да излязат и хилядите жилища, които сега стоят празни.

Елза и Христос са решили жилищния си проблем на първо време. Но за хиляди други, най-вече за студентите и младите работници, търсенето на жилище остава мъчение, а политическо решение не се вижда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    daskal
    Имам близки на работа в Гърция. Да, не са цъфнали и вързали, ама нещо не напират да се връщат тук.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари