Две новости на президентските избори у нас

1
ЦИК уточниха, че когато гражданин има уважителна причина за негласуване, той трябва да я декларира в съответната местна администрация
ЦИК уточниха, че когато гражданин има уважителна причина за негласуване, той трябва да я декларира в съответната местна администрация

За първи път гласуването у нас ще бъде задължително на президентските избори на 6 ноември.

В бюлетината ще има и опция "Не подкрепям никого", изборът на която обаче няма да влияе върху резултатите на конкретните кандидати, а ще се отича само за активността, информира Дневник.

Избирателната активност е важна, тъй като по Конституция за да има избрана президентска двойка на първи тур, е нужно да са гласували половината от имащите право, а фаворитът да е събрал подкрепата на повече от половината от гласувалите.

Според Изборния кодекс санкцията за негласуване е заличаване от избирателните списъци, но след неупражняване на правото на глас два поредни пъти на едни и същи избори. Така, за да бъде заличен даден гражданин от списъка, той трябва да не гласува без уважителни причини на тези и на президентските избори през 2021 г.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) уточниха, че когато гражданин има уважителна причина за негласуване, той трябва да я декларира в съответната местна администрация. Проверката кой е гласувал и кой не ще се прави от "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО).

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари