Коя неделя на ноември ще гласуваме за президент?

0
Вот за президент и парламент в един ден обаче би означало повече време за гласуване от всеки избирател
Вот за президент и парламент в един ден обаче би означало повече време за гласуване от всеки избирател Видео: NOVA

Крайното решение за датата на президентския вот трябва да бъде взето в НС

Депутатите пред дилема - в коя неделя на ноември да гласуваме за президент? Последният възможен ден е 21-ви ноември, като трябва да бъде предвиден и евентуален втори тур на вота. На фона на неуспешните до момента опити за съставяне на ново правителство, пред парламента стои и въпросът - готова ли е държавата за избори 2 в 1, уточнява NOVA.

Нагласите в  парламента към момента показват, че за нова президентска двойка ще гласуваме през ноември - на 7-ми или на 14-ти ноември. Като, както знаете, хартиени бюлетини вече няма и се гласува само с машини. Именно тук се крият и рисковете при евентуален вот 2 в 1, при който освен президент ще се избира и нов парламент. Изчисленията на ЦИК показват, че при този сценарий гласуването ще става по-бавно и ще трябва да се купят още машини. Това пък ще струва на държавата около 6 млн.лева. Все пак избори в 2 в 1 ще са по-евтиният вариант от този да гласуваме поотделно в три поредни недели на ноември

На прага на изборната есен пред депутатите стои въпросът – кога ще е битката за „Дондуков“ 2“?  „Датите не са много. Като че ли по-скоро обединението е за ноемврийските дати – 7 или 14-ти ноември, заяви Ива Митева, председател на Народното събрание.

Решение няма и за това е кой по-добрият вариант при нови  парламентарни избори – вот 2 в 1 или избори в три поредни недели?

„Мисля, че ако е в 2 в 1, ще бъде по-висока избирателната активност и няма 3 седмици подред да караме хората да ходят на избори, посочи Корнелия Нинова, председател на БСП.

„Дали ще е 2 в 1 или последователни - няма значение, ако изборите не са честни. Важно е да са честни”, заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на “Има такъв народ”.

Вот за президент и парламент в един ден обаче би означало повече време за гласуване от всеки избирател, изчислиха от Централната избирателна комисия. Което крие рискове от струпване на опашки пред секциите.

„Поне 1 път и половина ще се увеличи времето. Все пак трябва да има отделни избирателни списъци, избирателят трябва да бъде намерен в единия списък, в другия – и да гласува”, твърди Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

Избори 2 в 1 биха спестили пари на държавата, стана ясно още в парламента. Но пък ще трябва да се купят още машини за гласуване. „Ние сме предложили да се закупят още 1200 машини и въпрос на 2-3 ти дни е да видим дали не може да станат 2000 машини от гледна точка на това, че при избори при 2 в 1 – времето за избирателя трябва да е малко повече”, заяви Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“.

На фона на тези въпроси – депутатите се оказаха изправени и пред друг организационен проблем. Чия собственост е софтуерът на машините.

В крайна сметка, щели да го изяснят ЦИК и „Сиела Норма”. „Неразрешими проблеми няма”, посочи Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

Изборите няма да пострадат по никакъв начин”, категоричен  е и Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“.

ГЕРБ на свой ред поставиха пак въпроса за гласуване с бюлетини, но бяха парирани от останалите в парламента. „Изходът според нас е да се върне възможността да се гласува и с хартиени бюлетини”, заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Възможно е да се проведат включително и избори 2 в 1 изцяло и само с машини”, твърди Мая Манолова, председател на ПГ на “Изправи се БГ! Ние идваме!”.

„Аз съм привърженик на машинното гласуване. Заради това, че то по показа резултат, бяха намалени недействителните бюлетини”, категорична е Ива Митева, председател на Народното събрание.

Крайното решение за датата на президентския вот трябва да бъде взето в пленарната зала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари