Двама журналисти получиха Нобеловата награда за мир

0
Двамата са отличени за това, че се борят за свободата на словото. Тя - на Филипините, а той - в Русия
Двамата са отличени за това, че се борят за свободата на словото. Тя - на Филипините, а той - в Русия Снимка: Rappler

Журналистите Мария Риса и Дмитрий Миротов са тазгодишните носители на Нобелова награда за мир.

Двамата са отличени за това, че се борят за свободата на словото. Тя - на Филипините, а той - в Русия. От комитета подчертаха, че двамата лауреати са символ на всички журналисти, които се борят срещу онези, които се опитват да се намесят в свободата на медиите.

Номинираните за престижната награда бяха над 300. Сред тях екоактивистката Грета Тунберг, лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская, организации, защитаващи свободата на словото като "Репортери без граници" и Комитетът за защита на журналистите. За Нобел за мир бяха спрягани и имената на "Трансперънси интърнешънъл", които се борят с корупцията и Международната мрежа за проверка на факти.

Двама политици също бяха в списъка на номинираните - руският опозиционер Алексей Навални и германският канцлер Ангела Меркел. Миналата година отличието беше за Световната програма по прехрана на ООН.

По традиция, Нобел за мир се връчва на 10 декември в Осло, но все още не е известно дали ще има церемония. Вече стана ясно, че останалите нобелови лауреати ще бъдат лишени от церемония в Стокхолм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари