Двама българи изминаха 3 000 мили с яхта през Атлантическия океан

1
Силвия и Емил отидоха на края на света, за да поправят чужда лодка, а след това с нея прекосиха океана
Силвия и Емил отидоха на края на света, за да поправят чужда лодка, а след това с нея прекосиха океана

Едно от най-красивите места, където пътешествениците хвърлят котва за кратко, е остров Флорес.

Двама българи изминаха 3 000 мили за 25 дни с яхта през Атлантическия океан. От това пътешествие наскоро се завърнаха двама българи. Силвия и Емил отидоха на края на света, за да поправят чужда лодка, а след това с нея прекосиха океана, предава NOVA.

Всичко започва, когато един норвежец-колекционер на име Кай си купува една от потопените от урагана Ирма лодки. Тя била под вода 1 месец. Кай е  като истински морски вълк – 14 пъти сам прекосява Атлантика. И така той търси доброволци, които да поправят съкровището му и да плават с яхтата от остров Сен Мартен до Европа. Смели и усмихнати българи решават да рискуват и да прекосят Атлантическия океан.

В това смело начинание, което звучи като приказка, се впускат няколко българи, малък, но сплотен екипаж, готов за приключения.„Това преживяване наистина е веднъж в живота, страхотно е, но аз се надявам да се повтори”, разказа Силвия.

Введнъж е за първи път. бяхме четирима, Ние заедно с Юмер, който е от Израел и Стефан от България и така до Азорите, а от Азорите Стефан се смени с Косьо”, сподели Емил.

Преди да кръстосват морета и океани, всичко звучи много изкушаващо и лесно – две седмици да постегнат лодката, след това да плават тестово около Карибските острови и за десерта - да прекосят океана. На 25 януари Емил, Силвия и Стефан кацат в Рая на Кабирите -  остров Сен Мартен.

Никой от тамошните опитни мореплаватели не вярва, че с тази лодка може да се плава, нито да се прекоси океан. Но мечтателите от България не се отказват и запретват още по-сериозно ръкави. Заедно с още двама неопитни моряци тестват позакърпената лодка с двигател и генератор втора ръка в морето.

Едно от най-красивите места, където пътешествениците хвърлят котва за кратко, е остров Флорес – късче от рая. Извън приключенските плавания Силвия е част от трупа за уличен театър - ходи на кокили и върти огньове и търси с камерата си спиращи дъха гледки. По време на приключението в океана хващат само 2 риби, но Силвия има завидни умения на кулинар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари