Душата нивга не умира, щерко, само се възнася

5
Затуй ние, щерко, храним и поим нашите починали
Затуй ние, щерко, храним и поим нашите починали Снимка: Асен Великов

Утре /днес - бел. на редакцията/, щерко, специален ден е.

Задушница, ден на душите. Мъжка задушница още му се вика. Една от най-големите през годината, Рангеловата, на Архангел Михаил, дето е наречена. Тоя Михаил, дето душите човешки вади и помага им отвъд да преминат. Инак, душата нивга не умира, щерко, само се възнася.

Когато умре човек, сянката и дъхът му излизат из снагата и отиват на небето и в земята. Кога от тоя свят някой си тръгне 40 дена обикаля та стъпките си да събере и чак след туй към отвъдното поема. Ама душата може всякога да си се връща и да ни навестява, да общува с нас, живите.

Затуй ние, щерко, нашите починали предци почитаме, служби им правим, храним ги и ги поим. А на задушница, щерко, е най-лесно това да стане, защото те, душите, нас живите на такъв ден най-вече си ни чакат.

Та утре /днес - бел. на ред./, на Рангеловото одуше, на гробищата с тебе ще отидем. Там над гробовете вино и вода ще прелеем, коливото за "Бог да прости" ще раздадем и от тия подавки също. Това закрила на живота и здравето на живите донася. И свещичка ще запалим, да си погори за душите преминали ...

Боже прости ги, а нас помилуй!

Източник: Общност във Фейсбук "Думам ти щерко"

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари