Голяма Задушница е!

2
Кои неща са под най-строгата забрана и кои не са?
Кои неща са под най-строгата забрана и кои не са?

Празнуваме Голяма Задушница.

Голямата Задушница е в съботата преди Месни Заговезни (Неделя Месопустна) преди Великия пост. През 2021-ва този празник се пада на 6 март.

Голямата Задушница е различна с общата трапеза на гробищния парк, на която се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости.

Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите “Бог да прости”. Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

Правят се раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати. 

Кои неща са под най-строгата забрана и кои не са?

  • Първо, не се плашете да посетите Божия храм вечерта преди събота. Вечерта, на 5 март, в почти всички православни църкви ще се проведе панихида. На тази панихида се носят продукти, които след това ще бъдат раздадени на тези, които трябва да помнят починалите.

Съществува поверието, че жени, които са имали аборти или мъртви деца на Задушница трябва да донесат в църквата ябълки в памет на починалите деца. Трябва да има толкова ябълки, колкото има мъртви или абортирани деца.

Разбира се, необходимо е да се представи бележка за възпоменанието на починалите роднини и приятели в храма.

Посещението на гробището обаче не се счита за задължително. Най-важното е да се молите за починалите. Така ще направите нещо важно за душата на починалия човек.

Ако по време на живота си човека не е бил много добър или ако сте били в конфликт с починалия, тогава трябва да се молите с двойно по-голяма сила и смирение.

  • На второ място, в събота, 6 март, можете да посетите гробището и да се по​​молите на гробовете на починалите близки.
  • Трето, на този ден е прието да почетем всички мъртви роднини и приятели на семейна вечеря. Те трябва да се спомнят само с доброто!
  •  На този ден се раздава жито. Житото е символ на възкресението, защото по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия.

    Според православния канон поставянето на храна на гроба на покойника е погрешно. Библията отрича това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете. Душата не яде и не пие материална храна и питие.

    Сладкиши, месо и вино се раздават между живите. Като вкусват от раздавките - да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари