Архангелова задушница е - слагаме 7 ястия на обща трапеза

2
Първата хапка се дава за „Бог да прости”
Първата хапка се дава за „Бог да прости”

В събота преди големия празник Архангел Михаил отбелязваме последната Голяма задушница в църковния календар – Архангелова.

По този повод във всички епархии на Българската православна църква в страната ще бъде отслужена обща панихида и заупокойна молитва.

На задушница по традиция посещаваме гробовете на нашите близки, почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. На общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия. Първата хапка се дава за „Бог да прости”.

Според възрастните хора, ако на този ден пеперуди прелетяват около вас или мушици жужат, то това означава, че душата на мъртвия е наблизо. 

На Архангелова задушница е прието да не се работи, да не се пере и да не се върши никаква домакинска работа!

Архангелова задушница е наричана още мъжка или войнишка, предава Агенция Фокус. На този ден Българската армия отдава почит на загиналите български воини. Ритуалът се провежда от 1924 година. Прекъснат е през 1946 година. Тогава в молитвите си се сещаме за мъжете на България, оставили костите си в Македония, по сипеите на Мека Црев и Гургулят, край Булаир, Чаталджа и Люлебургас, в равните полета на Добруджа – край Кубадин, Кочмар, Карапелит и езерото Туркоайа, в Завоя на Черна, край бреговете на Дойран и по скалите на Мокра планина и Галичица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари