До седмици одобряват хапче срещу COVID-19

0
За тази възможност информира Европейската агенция по лекарствата
За тази възможност информира Европейската агенция по лекарствата

За тази възможност информира Европейската агенция по лекарствата

Европейската агенция по лекарствата заяви във вторник, че може да реши до седмици дали да одобри хапчето Lagevrio на Merck срещу COVID-19, което може да предложи на пациентите лесно домашно лечение на болестта, предаде NOVA

"ЕМА ще направи оценка на ползите и рисковете от Lagevrio при съкратени срокове и може да издаде становище в рамките на седмици, ако представените данни са достатъчно надеждни и пълни", се казва в изявление на органа.

В петък ЕМА издаде съвет, позволяващ на отделните държави от ЕС сами да решават дали да използват Lagevrio, известен също като молнупиравир, в спешни ситуации, с оглед на нарастващите нива на инфекции и смъртни случаи от COVID-19.

Тя също така обмисля подобно разрешение за хапче от Pfizer.

Двете лекарства на американските фармацевтични гиганти представляват потенциално новаторска стъпка в борбата срещу коронавируса, тъй като проучванията показват, че те намаляват риска от хоспитализация и смърт при високорискови пациенти.

Надзорният орган заяви във вторник, че е успял да действа толкова бързо, тъй като вече е прегледал значителна част от данните за лекарството по време на текущия преглед, включително от лабораторни изследвания и изследвания върху животни, производствени данни и данни за ефикасността и безопасността.

Хапчето на Merck не трябва да се използва от бременни жени или жени, които не използват контрацепция и биха могли да забременеят, заявиха от ЕМА.

"Ако ЕМА заключи, че ползите от Lagevrio надвишават рисковете при лечението на COVID-19, тя ще препоръча издаването на разрешение за пускане на пазара" от Европейската комисия, добави органът.

Хапчето на Merck намалява способността на коронавируса да се размножава чрез увеличаване на броя на мутациите в генетичния му материал.

Таблетката на Pfizer използва различен метод, принадлежащ към клас антивирусни лекарства, наречени протеазни инхибитори, които блокират действието на ензим, който е от решаващо значение за вирусната репликация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари