Гърция започва да доставя хапчета срещу ковид по домовете

0
Таблетките няма да се дават на бременни жени
Таблетките няма да се дават на бременни жени

От следващата седмица в Гърция започва раздаване на антивирусни таблетки за Covid-19 на високорискови граждани над 18-годишна възраст с доставка по домовете

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Мина Гага, като отбеляза, че те няма да се дават на бременни жени.

Таблетките с Молнупиравир ще се прилагат на пациенти с положителен бърз или PCR тест, съобщи "Катимерини", цитиран от БГНЕС.

Зам.-министърът обясни, че лекуващият лекар ще подава заявление и комисията за прилагане на лекарството ще отговаря в рамките на 24 часа. След това Националната организация за предоставяне на здравни грижи (EOPYY) ще изпрати есемес до лекаря и пациента. Пациентите трябва да дадат съгласието си за лекарството на специална платформа.

Вана Папаевангелу, експерт по инфекциозни болести в комисията, която съветва правителството относно политиката по отношение на коронавирусите, заяви, че фактът, че много хора са си останали вкъщи по време на лошото време, ще доведе до спад на случаите в близко бъдеще, като отбеляза, че в момента има 150 000 активни случая. Среднодневният брой на новите инфекции през последните 7 дни е 18 000, добави тя.

В момента в националната здравна система на страната са заети 57% от редовните болнични легла, а 75% от леглата са заети в интензивните отделения. Приетите в болница пациенти са намалели с 12%, а 8 от 10 пациенти вече са заразени с варианта Омикрон, каза Папаевангелу.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Molnupiravir
    Аха... Хапче, причиняващо рак? линк: https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/253766-tryabva-da-otkazhem-zayavkata-ot-opasniya-molnupiravir-hapcheto-na-pfizer-e-po-dobro
  • 4
    1
    Брях!
    И кое му е толкова особеното на това лекарство, че пациентите трябва да дадат изричното си съгласие на някаква *специална* платформа? Лекуващият лекар ще подава заявление и комисията за прилагане на лекарството ще отговаря в рамките на 24 часа? Че и *специална* доставка по домовете? Ама не ставало за бременни жени? Да не би това да е нов модел ваксина, под формата на таблетка? Ей, хора, МИСЛЕТЕ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари