До края на годината човечеството ще живее "на кредит"

0
Ресурсите на Земята вече са изчерпани за 2018 година
Ресурсите на Земята вече са изчерпани за 2018 година

"Earth Overshoot Day" се отбелязва всяка година като денят, в който хората са изчерпали всички природните ресурси, които планетата може да възобнови за 365 дни.

През 2018 г. той пада на 1 август, съобщават от Business Insider. Това означава, че следващите няколко месеца до края на годината човечеството ще живее "на кредит".

The Global Footprint Network, международна организация с нестопанскацел, взема под внимание редица фактори, когато изчислява кога ще бъде следващият ден, в който човечеството ще превиши лимита си на потребление на природните ресурси.

Този ден идва все по-рано и по-рано във времето, тъй като световното население расте и консумираме повече. През 1970 г. например хората не са използвали повече ресурси, отколкото планетата е способна да възобнови до края на декември. Пред 1997 г. датата се е падала в края на септември. Добрата новина е, че от 2011 г. насам датата не се е движила много, независимо от ръста на населението. Това е окуражаващ знак, че можем да обърнем тенденцията.

Доклад на WWF показва, че ще са необходими ресурсите на пет планети в продължение на една година, ако всички живеят така, както американците. В САЩ денят, в който природните ресурси се изчерпват, през 2018 г. дойде доста по-рано - на 15 март.

Тези обезпокоителни факти ни карат да се замислим дали се отнасяме разумно и устойчиво към екологичните проблеми. Изглежда, че отговорът е не. Оказва се, че през 2018г. глобалното потребление би било задоволено от еквивалентът на 1,7 от ресурсите на Земята, а ние разполагам само с една планета.

Според The Global Footprint Network, aко искате да намалите своя екологичен отпечатък, има няколко стъпки, с които може да започнете. Вижте кои са те:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари