До 6 хиляди лева стигат санкциите за развалено агнешко месо и яйца в търговската мрежа

0
Инспекторите следят за произхода и маркировката на агнешкото месо, както и дали яйцата се съхраняват правилно
Инспекторите следят за произхода и маркировката на агнешкото месо, както и дали яйцата се съхраняват правилно Видео: NOVA

Агенцията по храните тръгва на засилени проверки, заради предстоящите Великденски празници

Инспекторите следят за произхода и маркировката на агнешкото месо, както и дали яйцата се съхраняват правилно, предаде NOVA

Междувременно в кланица  в плевенско бяха открити  50 тона месо без документи за произход.

За да е сигурно какво агнешко месо ще сложим на масата за Великден -  тръгваме на инспекция с Агенцията по храните. В търговските обекти инспекторите проверяват произхода на месото, маркировката и как продуктите се съхраняват

„Печатът доказва, че това агнешко месо е от регламентиран производител. Синият печат доказва, че агнешкото месо е с произход България, червеният печат - че не е с произход България, обясни д-р Силвия Каменова, главен инспектор в областна дирекция по безопасност на храните София- град.

За качеството клиентите могат да се ориентират и по цвета на месото.

„Да бъде светло розово, до червен да е цветът, консистенцията да е еластична, да няма една неспецифична неприятна миризма. Когато месото е старо, то се усеща като влезеш в самия обект”, допълни тя.

Търговецът Кристина Маркова коментира, че потребителите, които купуват агнешко месо, са тези, които могат да си го позволят.

„Цената към днешна дата е много висока, не е като миналата година”, казва тя.  

А цената в един от търговските обекти за агнешка плешка е 23, 50 за килограм. Някои няма да купят агнешко за Великденската трапеза, като ще изберат за празника пържоли.

При констатиране на нарушения санкциите могат да стигнат до 6 хиляди лева. Освен месото под зоркия поглед на проверяващите са и яйцата, които ще боядисаме за Великден.

„Абсолютно недопустимо е да се продават навън. Не трябва да бъдат изложени на пряка слънчева светлина, на тротоара, това са нерегламентирани търговци”, каза още д-р Силвия Каменова.

Инспекторите ще взимат проби за салмонела от пратките с яйца,  които влизат през границите на страната. Засилените проверки ще продължат до 8 май.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари