До 2 години затвор и 5000 лева глоба за тези, които горят отпадъци

1
Такива драконовски мерки предвиждат промените на Наказателния кодекс предложени от депутат на ГЕРБ
Такива драконовски мерки предвиждат промените на Наказателния кодекс предложени от депутат на ГЕРБ Снимка: GettyImages

Лишаване от свобода до 2 години и глоба в размер от 2000 до 5000 лв.

Такива драконовски мерки предвиждат промените на Наказателния кодекс в случаи на изгаряне на големи количества отпадъчни масла, всякакви разновидности на нефтопродукти, каучук, пластмаса и текстил. Предложенията са на депутати от ГЕРБ и ще бъдат внесени днес, а причината е зачестилите сигнали за замърсяването на въздуха в София и други големи градове.

За по-леки нарушения е предвидено наказание до 1000 лв. и пробация. Друго предложение за промяна е по сигнал, с решение на съда, да могат да се правят проверки и по домовете, дали се изгарят отпадъци за отопление.

"В момента има административни санкции. Общината постоянно извършва проверки, но те обхващат само тези, които са хванати навън да горят нерегламентирани отпадъци. Идеята ни в законопроекта е когато това се инкриминира, с решение на съд, да се направи проверка. Да не се хванат само тези, които горят гуми навън, но и тези, които го правят вкъщи", каза пред "24 часа" депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е един от вносителите на предложенията.

И в момента е инкриминирано изгарянето на отпадъци, но само при много тежки случаи, когато деянието доведе до тежки телесни повреди или дори смърт. Новите промени предвиждат законът да се доближи до проблема със замърсяването на въздуха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари