Днес започват изпитанията на първата потенциална ваксина срещу КОВИД-19

0
Ваксината ще бъде тествана върху 30 000 доброволци
Ваксината ще бъде тествана върху 30 000 доброволци

Днес започна най-голямото в света клинично изпитание на потенциална ваксина срещу коронавируса

 Ваксината ще бъде тествана върху 30 000 доброволци. Тя е една от няколко кандидати на финалната права в глобалното състезание за създаване на ваксина срещу опасния вирус, информира  News.bg

Все още няма гаранции дали експерименталната ваксина, разработвана от Националните институти по здравеопазване и компанията Moderna Inc, наистина ще предпазва.

Необходимото доказателство: доброволците няма да знаят дали са получили истинската доза от експерименталната ваксина. След поставяне на две дози учените ще следят отблизо в коя група има повече инфектирани. Доброволците ще подновят рутинните си дейности, особено в райони, където вирусът все още се разпространява лесно.

"За съжаление ние в САЩ имаме много инфектирани сега, за да получим този отговор", коментира доктор Антъни Фаучи пред осведомителната агенция.

От Moderna съобщиха, че ваксинацията е направена в Савана, Джорджия. Това е първото място сред повече от 70 места за изпитания в страната.

По-рано този месец на по-малки финални тестове Китай и Оксфордският университет започнаха да поставят експериментални ваксини в Бразилия и други тежко засегнати държави.

Но САЩ изискват всяка използвана ваксина в страната да се тества на американска територия и поставя високи изисквания: всеки месец до есента финансираната от правителството COVID-19 Prevention Network ще публикува ново проучване за водещ кандидат - всеки с 30 000 нови доброволци.

Големите проучвания нямат за цел само да установят дали ваксината работи, а също нейната безопасност. Впоследствие учените ще могат да сравнят всички дози.

През август започва финално изследване на експерименталната ваксина на Оксфорд, последвано от тест на кандидат на Johnson & Johnson през септември и на Novavax през октомври, ако всичко е по план. Това лято Pfizer планира свое проучване с 30 000 доброволци.

През последните седмици повече от 150 000 американци са проявили интерес да участват като доброволци в изпитания на ваксини против коронавируса.

Обикновено отнема години за създаването на нова ваксина от нулата, но учените ускориха процеса, тъй като е най-добрата надежда на света в борбата с пандемията. Пандемията дори не съществуваше до края на декември 2019 г. Производителите на ваксини запретнаха ръка на 10 януари, когато Китай сподели генетичната последователност на вируса.

Само 65 дни по-късно, през март, създадена от Националните институти по здравеопазване ваксина бе тествана върху хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари